Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Koniáš, Anahit, Bedia, Elif, Minka, Dex, Rajko, Liam nebo Hektor. I taková jména dali loni rodiče dětem narozeným v Plzni

Na svět přišlo loni v Plzni celkem 3565 dětí, z toho 1687 děvčátek a 1878 chlapců. Oproti roku 2022 to bylo o 296 dětí méně. Stejně jako v několika předchozích letech po sobě se rodí v Plzni více chlapců. Z celkového počtu narozených dětí s trvalým pobytem v Plzni, přišlo v loňském roce na svět 51 dvojčátek. Uvedl to starosta centrálního obvodu David Procházka (ANO).

Nejčastější dívčí jména jsou podobná jako v loňském roce. „Nejvíce budeme potkávat v Plzni Elišek, toto krásné jméno dostalo vloni osmdesát holčiček. Následují je Anny, kterých přibylo 62, dále máme 59 Sofií, 52 Natálek a 45 Julií,“ jmenuje Pavel Šrámek (Piráti), místostarosta centrálního obvodu.

Také u chlapců se jejich rodiče už dlouhodobě drží stále stejných jmen. Prvenství má opět Jakub. „Kubíků přišlo na svět v roce 2023 v Plzni hned 93, hned za nimi jsou Janové neboli Honzíci, těch přibylo 75. Následuje jméno Matyáš, které nosí 69 chlapců, Dominiků je 64 a Adamů 61,“ uvádí místostarosta Ondřej Ženíšek (TOP 09).

Stále častěji volí rodiče ale i neobvyklá jména. „Vloni se u nás mimo jiné narodily například Anahit, Bedia, Elif, nebo Minka. Mezi chlapci zase přišli na svět Koniáš, Dex, Rajko, Liam nebo Hektor,“ doplňuje výčet místostarosta Trojky Ladislav Nový (STAN).

Nejvíce dětí přišlo na svět v měsíci dubnu, bylo jich 332 a nejméně, tedy 283, se jich narodilo v únoru. Téměř polovina všech novorozenců se narodila do nesezdaných partnerství. Počet nemanželských dětí tak zůstal stejný jako v předloňském roce, tedy 49 procent. Stále se zvyšují počty dětí, jejichž rodiče jsou cizinci.

„V Plzni v roce 2023 uzavřelo manželství 705 párů a bylo registrováno 15 partnerství. Co se týká úmrtí, nemá matrika zatím od koronerů k dispozici konečný počet zesnulých, už nyní je ale jisté, že jich bylo téměř o tři sta méně něž v roce 2022,“ doplnila mluvčí obvodu Michaela Adámková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky počet novorozenců, novorozenci v Plzni, statistika dětí, statistika narozených dětí, nejčastější jména

Koniáš, Anahit, Bedia, Elif, Minka, Dex, Rajko, Liam nebo Hektor. I taková jména dali loni rodiče dětem narozeným v Plzni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.