Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zapojte se o víkendu do projektu Ptačí hodinky a sčítejte ptáky. Pomůžete ornitologům v jejich výzkumu

Sledujete ptáky na vašem krmítku? Nebo jen tak z okna? Tak právě teď se můžete i vy zapojit o nadcházejícím víkendu 6. a 7. ledna do šestého ročníku Ptačí hodiny, což je celorepublikový průzkum sčítání ptáků. A pomůžete s průzkumem našim ornitologům. Sčítá se po dobu jedné hodiny. Výběr přesného času v tomto rozmezí záleží pouze na každém jednotlivci. Sčítání organizuje Česká společnost ornitologická (ČSO).

Sčítat lze kdekoliv, například na zahradě, na balkoně, v parku, u lesa. „Vyberte si takové místo, na kterém rádi strávíte hodinu pozorováním ptáků. Nejlepší je z tepla domova sledovat krmítko pravidelně zásobené kvalitní a rozmanitou stravou. Ptáci si zvyknou jej navštěvovat a vy budete mít pestrou podívanou. Po dobu sčítání zůstávejte na vybraném místě, nesčítejte na procházce. Při procházce by se totiž výrazně zvětšilo území, na kterém se sčítá, což by vedlo ke zkreslení výsledků. Navíc během pohybu krajinou se mnohdy zaznamenají jiné druhy, než když se stojí dlouho na jednom místě, což by opět ovlivnilo výsledek,“ informuje ČSO.

Jak přesně sčítat ptáky?

Bereme v úvahu všechny ptáky, které během své hodiny spatříme. Není důležité, zda přímo přistáli na krmítku nebo jen prolétli kolem. Pro správné vědecké výsledky je podstatné, abychom žádného ptáka nezapočítali dvakrát. Proto pro každý druh zaznamenáváme nejvyšší prokazatelný počet jedinců, který se objevil v našem zorném poli. Za každý druh hlásíme jen jedno číslo – počty samců, samic či mláďat nerozlišujeme. Vidíme například tři sýkory modřinky, za chvíli je jich tam šest a po chvíli už jen jedna? Zapišme si u modřinky šestku. Počítáme všechny ptáky – nejen na krmítku, ale i ptáky v okolí nebo přeletující.

Žebříček nejčastěji pozorovaných druhů při loňském sčítání
1. sýkora koňadra
2. sýkora modřinka
3. kos černý
4. hrdlička zahradní
5. vrabec polní
6. vrabec domácí
7. brhlík lesní
8. straka obecná
9. strakapoud velký
10. zvonek zelený
11. červenka obecná
12. stehlík obecný

Co pro sčítání potřebuji?

Hodit se může i dalekohled a příručka k určování ptáků. Místo, kde budu pozorovat – nejlépe krmítko s kvalitní potravou. Hodinu času ve vyhlášeném termínu. Formulář k zaznamenávání, buď elektronický formulář v mobilu či počítači nebo tužku a sčítací arch z letáku s kresbami nejčastějších hostů na krmítku, který nám zápis v terénu usnadní. Najdete ho ZDE. Zároveň jde i o sčítací formulář, který se následně vyplní a odešle. Každý účastník sčítání pak obdrží zpětnou vazbu o výsledcích průzkumu.

„Sčítání není soutěž, ale vědecký výzkum. Určitě nám pošlete své výsledky, i kdybyste během své hodinky spatřili jen málo ptáků, nebo dokonce žádné. Jenom díky tomu se dozvíme, kde ptáci chybí. Výsledky je třeba odeslat nejpozději do neděle 14. ledna 2024,“ radí ornitologové.

Zapojením co největšího počtu dobrovolníků získají ornitologové cenné informace o chování zimujících ptáků a o tom, kolik se jich u nás v zimě vyskytuje. Časem získají i přehled, kteří ptáci ubývají a kteří přibývají a jaké prostředí ptáci nejraději využívají.

Do loňského pátého ročníku Ptačí hodinky od 6. do 8. ledna 2023 se zapojilo 28 625 dobrovolníků, kteří odeslali 18 846 hodinových sčítání. „Dohromady jsme zaznamenali více než půl milionu ptáků. Ptačí hodinku sčítali občanští vědci napříč celou Českou republikou. Mezi sčitateli najdeme přes tři tisíce rodin, desítky škol nebo také nejstaršího sčitatele v úctyhodném věku 94 let,“ uvedli ornitologové na sčítacím webu.

Podobně sčítají ptáky stovky tisíc lidí v USA, Velké Británii, Irsku, Nizozemsku a v dalších zemích. Čeští ornitologové při sčítání spolupracují také s kolegy z Bavorka, Rakouska a Švýcarska, díky čemuž mohou porovnávat výsledky i přeshraničně.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky sčítání ptáků, ptačí hodinka, ornitologický průzkum, ptáci na krmítku, sledování ptáků

Zapojte se o víkendu do projektu Ptačí hodinky a sčítejte ptáky. Pomůžete ornitologům v jejich výzkumu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.