Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Narození mláděte šimpanze radostně oznámila plzeňská zoo. Matka Mária o svého potomka něžně pečuje

Obrovská radost zavládla z plzeňské zoo, která oznámila narození mláděte u šimpanzů. Matkou malého šimpanzího samce je už šestatřicetiletá samice Mária. Jedná se pro ni o první odchov. O svého potomka se nesmírně něžně a pečlivě stará. První mládě je to i pro stejně starého otce jménem Siri, který přišel do Plzně z královédvorské zoo.

Samec přišel na svět těsně před koncem loňského roku, zoo ale se zveřejněním této informace vyčkávala vzhledem k tomu, že první dny po narození bývají pro mládě kritické. Naštěstí zatím všechno dobře dopadlo a malý šimpanz se má čile k světu. Je třeba ale dodat, že kritický je pro mládě šimpanze celý první rok života.

„Jde o mládě čistokrevné poddruhu šimpanz čego. Dosud poslední odchov v naší plzeňské zoo měla samice Caila v lednu roku 2020 a předtím Bamia v roce 2003,“ informoval mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba. Ve skupině šimpanzů je nyní jeden samec, čtyři dospělé samice, malá Caila a nově narozené mládě.

Samec Siri a samice Maria a starší Brigitte patří mezi vzácný a extrémně ohrožený poddruh šimpanze čego, kterých je ve 12 evropských zoo jen 26 jedinců. Na celém světě žije v chovech pouze na čtyři desítky čegů. Na nové mládě tohoto poddruhu proto chovatelé netrpělivě čekali. Dosud se v zoo podařilo odchovat jen dnes dvacetiletou samici Bamiu a malou Cailu, ty ale k vzácnému poddruhu nepatří.

Zoo loni v září modernizovala za 6,7 milionu korun venkovní výběh šimpanzů. Má širší a hlubší vodní příkop, elektrický ohradník v podobě pralesní liány i záchytnou síť do vody, zabraňující utonutí. Jsou v něm také nové kmeny, prolézačky a lana nebo velká nástěnná malba znázorňující africký prales. Zoo v roce 2000 zcela opustila klecový chov šimpanzů a otevřela pro ně venkovní přírodní výběh.

„Šimpanzi žijí v zoo v Plzni s přestávkami od konce roku 1964. V roce 2000 se poprvé místo páru šimpanzů začala sestavovat jejich větší skupina," dodal mluvčí Vobruba. Vnitřní expozice šimpanzů bude podle jeho slov ještě dočasně po dobu nezbytně nutnou nepřístupná pro návštěvníky. Ti si budou muset ještě nějaký čas počkat, než uvidí na vlastní oči nové mládě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková, ZOO Plzeň

Štítky mládě šimpanze, nový přírůstek, zoo Plzeň, šimpanz, skupina šimpanzů

Narození mláděte šimpanze radostně oznámila plzeňská zoo. Matka Mária o svého potomka něžně pečuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.