Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plzeňský kraj rozdělí rekordní sumu 120 milionů korun nejmenším obcím v programu obnovy venkova

Nejmenší obce v Plzeňském kraji do 2000 obyvatel mohou letos získat rekordní dotace na opravy obecních budov, silnic, požárních nádrží i kapliček, na veřejný rozhlas i osvětlení a dětská hřiště nebo sportoviště. Kraj vyčlenil v Programu stabilizace a obnovy venkova (PSOV), nejvýznamnějším dotačním titulu na podporu vesnic, 120 milionů Kč, meziročně o deset milionů více. Příjem žádostí obcí je od 1. do 15. února.

"Jde o rekordní částku a ve srovnání s podobnými programy jiných krajů je to nejvyšší suma na hlavu. Pro malé vesničky je to často jediná možnost, jak získat dotaci na opravu nemovitého majetku," řekl," řekl náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO). Program vyhlašuje kraj od roku 2005. Podle Vanky by se částka měla příští rok opět zvýšit.

Obce do 2000 obyvatel mohou získat z programu dotaci až 500 000 korun a větší do 300 000 Kč. Ty, které byly oceněné titulem Vesnice roku Plzeňského kraje nebo se umístily na prvních třech pozicích v regionální soutěži O nejlepší kroniku, mohou dostat až 700 000 Kč. Maximální podíl dotace na nákladech akce je 70 procent. O podpoře konkrétním vesnicím rozhodnou zastupitelé 8. dubna.

Loni rozdělil kraj peníze 320 projektům, obce celkově přihlásily akce za 129 milionů Kč. Nejvíce, zhruba ze 40 procent, chtěly dotace na opravy úřadů, kulturních domů, škol, hasičských zbrojnic a nádrží, parků, sportovišť a dětských hřišť, osvětlení, revitalizace návsí, změny vytápění a bezdrátový rozhlas, 15 procent šlo na komunikace a chodníky.

Kvášňovice dostaly peníze na vodovod, Trhanov na odbahnění rybníku. Plešnice na obecní stodolu, Rybník na opravu penzionu, Havlovice na lávku, Osvračín na plášť zámku, Pocinovice, Čižice a Krsy na hřbitov, Kejnice, Ostřetice, Lité, Kasejovice, Stod, Horní Kozolupy na opravy kapliček, Hradec a Zvíkovec na kostel, Loza na obecní hospodu a Nekmíř se Zahrádkou na opravu obecních prodejen.

Pro nejmenší obce má letos kraj nový dotační titul s názvem Zajištění obslužnosti venkova, kde je deset milionů korun. Reaguje na program Obchůdek ministerstva průmyslu a obchodu, které dávalo tři nebo čtyři miliony korun a stejnou sumu dodal kraj. "Ale ministerstvo teď vůbec neví, jestli to bude vyhlašovat, a tak jsme se rozhodli, že podpoříme ze svého nejen obchůdky, ale i malé pošty, tedy veškeré služby, které jsou nutné k chodu vesnice, i třeba obecní budovy pro lékaře, hospody ale nikoliv," uvedl Vanka.

Dalších 15 milionů Kč vyčlenil kraj na různé akutní havárie, které se mohou ve vesnici stát. "Pojišťovny jim nedají 100 procent a obce pak nemají dva miliony na dokončení oprav," řekl náměstek. Na stavby nebo rekonstrukce požárních zbrojnic půjde 16 milionů Kč, o šest milionů víc než loni. Obec ale musí sehnat dvě třetiny nákladů od ministerstva vnitra a kraj doplatí zbylou třetinu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky obnova venkova, nejmenší obce, rozvoj obcí, Plzeňský kraj, dotace pro obce

Plzeňský kraj rozdělí rekordní sumu 120 milionů korun nejmenším obcím v programu obnovy venkova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.