Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Loni se v porodnicích nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem narodilo 1071 dětí. Letos se stal prvním miminkem Mikuláš

Prvním novorozencem narozeným v letošním roce v porodnici Klatovské nemocnice je Mikuláš Kubalík. Narodil se na Nový rok v 11:10 a při narození vážil 3090 gramů a měřil 52 centimetrů. V porodnicích krajských nemocnic v Klatovech, Domažlicích a Stodu se v loňském roce narodilo 1071 dětí. Mikuláš je letošním prvním miminkem z porodnic krajských nemocnic.

„Mikuláš se měl původně narodit 8. ledna, ale urychlil si to o týden. Hned půl hodinu po silvestrovské půlnoci jsem cítila, že budu rodit, tak jsem si rychle zabalila a vyrazili jsme do nemocnice. Tatínek byl samozřejmě u porodu. Mám tříletého syna Jiříka. Už s ním se nám v klatovské porodnici moc líbilo a z Bezděkova to máme kousek, takže volba porodnice byla jasná,“ řekla maminka Ludmila Kubalíková. Mikulášovi i mamince Ludmile se daří dobře a oba se již těší domů.

Celkem loni přišlo na svět ve trojici porodnic nemocnic zřizovaných Plzeňským kraje 1071 dětí. „Ve čtyřech případech se jednalo o dvojčata. Mezi novorozenci mírně převažovali kluci. Holčiček se narodilo 532 a kluků 539. Nejmenší novorozenec měl porodní váhu 1320 gramů, největší 4840 g. Nejoblíbenějším holčičím jménem byla Viktorie (28x v roce 2023) a u kluků to byl podobně jako v předchozím roce Jakub (27x),“ informoval mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

Další nejčastější jména jsou Matyáš (26x), Eliška (24x), Anna (21x), Sofie a Matěj (20x), Jan (19x), Jiří (18x) a dále pak David, Natálie, Lukáš, Veronika, Martin, Adam, Tereza, Václav. Počet narozených dětí je meziročně opět o něco nižší, což je způsobeno za prvé trendem poklesu porodnosti v celé zemi a za druhé červnovým uzavřením porodnice ve Stodské nemocnici.

Porodnice v Klatovech i Domažlicích si i nadále zakládají na kvalitní péči a porodních službách doplněných o poklidnou atmosféru regionální porodnice, kde o rodičky během pobytu pečuje úzký okruh sester či lékařů a ženy zde pociťují i větší soukromí. Porodnice se rovněž snaží své služby neustále zlepšovat. V porodnici Klatovské nemocnice se v loňském roce narodilo 682 dětí. Ve dvou případech se jednalo o dvojčata. Mezi novorozenci mírně převažovala děvčata. Holčiček přišlo v Klatovech na svět 343 a kluků 339.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Kokoška, Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky miminka, novorozenci, krajské nemocnice, počet novorozenců, nemocnice Plzeňského kraje

Loni se v porodnicích nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem narodilo 1071 dětí. Letos se stal prvním miminkem Mikuláš  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.