Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňský kraj má příští rok hospodařit s příjmy 9,1 miliardy korun a s výdaji ve výši 11 miliard

Plzeňský kraj by měl příští rok hospodařit s příjmy 9,113 miliardy korun a výdaji přes 11,069 miliardy Kč. Schodek 1,956 miliardy korun, vytvořený podle vedení kraje hlavně na předfinancování evropských projektů, bude krytý zapojením přebytků předchozích let uložených v rezervním fondu. Schválené příjmy jsou meziročně nižší o 4,83 procenta, výdaje jsou o necelých pět procent vyšší. Pro rozpočet hlasovalo 30 zastupitelů, proti bylo pět a zdrželi se čtyři členové krajského zastupitelstva.

Opozici, zejména zástupcům ODS, se nelíbila vysoká výše schodku, který by měl podle dnes schválených rozpočtových výhledů na léta 2025 a 2026 také přesahovat jednu miliardu korun. Nelíbily se jí také plánované výdaje do opravy plzeňských lázní, do nichž by měl kraj, zejména v letech 2025 a 2026, investovat zhruba dvě miliardy korun.

Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) chce kraj příští rok investovat zhruba dvě miliardy korun a má na to připraveny peníze v rezervním fondu. "Celkové výdaje počítají s předfinancováním dotovaných projektů ve výši necelých tří miliard korun. Proto vychází bilance jako schodek, který máme pokrytý naspořenými prostředky z minulých let na bankovních účtech," řekl radní pro ekonomiku Pavel Strolený (ANO).

Podle predikce ministerstva financí očekává kraj vyšší daňové příjmy z rozpočtového určení daní. "Přesto zůstáváme trochu konzervativní s ohledem na další vývoj ekonomiky. Předpoklad daňových příjmů jsme zvyšovali proti letošnímu rozpočtu o více než 20 procent a tyto peníze nám zajistí běžný provoz i provoz příspěvkových organizací," řekl radní. Kraj má podle něj peníze na veškeré investice v rezervním fondu a na bankovních účtech, dohromady téměř čtyři miliardy korun.

Opozici vadí obří schodek

Největší objem výdajů, 3,7 miliardy Kč, půjde do dopravy. Z toho na zajištění autobusové dopravy 688 milionů korun, na zajištění vlakové obslužnosti 1,34 miliardy Kč, na opravy a rekonstrukce silnic 683 milionů, na údržbu a drobné opravy dalších 100 milionů Kč. Do zdravotnictví má jít příští rok 830 milionů korun, z toho nejvíce, 318 milionů korun na úhradu služeb obecného hospodářského zájmu, tedy ztrát čtyř akutních nemocnic. Na provoz záchranné služby je 367 milionů korun. Do školství půjde z rozpočtu jeden a čtvrt miliardy korun.

"Nejvíce mi vadí schodek dvě miliardy korun. Zatím na to máme peníze, ale v příštím roce se plánuje schodek přes miliardu a v roce dalším také, protože součástí dnes schváleného rozpočtu je i střednědobý výhled, o němž se tu moc nemluvilo," řekl opoziční zastupitel a senátor Vladislav Vilímec (ODS), který hlasoval proti. Podle něj na to kraj nemusí výhledově mít peníze. "Vždyť už v jednom dalším bodě, který se bude schvalovat, je návrh na přijetí úvěru ve výši dvě miliardy na kontroverzní rekonstrukci městských lázní, na což má koalice dostatek hlasů," uvedl.

Pokud by kraj podle Vilímce, který byl dříve ekonomickým náměstkem hejtmana, takto postupoval v minulých letech, tak by byl dnes kraj předlužený. Podivil se také nad vysokými přebytky, které má kraj v rezervních fondech. "Pokud se tak obrovským způsobem rozchází skutečnost od plánů, tak je to také špatná vizitka vůbec schopnosti sestavování rozpočtu úřadem," uvedl.

Podle Stroleného bude mít schodkový rozpočet deset krajů. "Když zapojíme rezervu, tak bude rozpočet vyrovnaný. Takto některé kraje postupují," řekl. Podle radního kraj sanuje běžný provoz z běžných daňových příjmů. "Chceme využít naplno veškeré evropské dotace na projekty, které budou až 70 procent," řekl náměstek hejtmana Josef Bernard (STAN).

"Nelíbí se mi nedostatečný akcent na sociální služby, ale vzhledem k tomu, že na školství půjde o šest procent více, tak rozpočet mimořádně podpořím. Rozpočet je konsolidovaný a relativně funkční," řekl opoziční zastupitel Jiří Valenta (KSČM).

"Dvě miliardy schodku mi přijde hodně moc. Když nastane krize a nebudou takové daňové příjmy, tak nevím, kde na to vezmeme další peníze. Proto se v hlasování zdržují," řekla zastupitelka Marie Pošarová (SPD).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky rozpočet kraje, hospodaření kraje, Plzeňský kraj, investice kraje

Plzeňský kraj má příští rok hospodařit s příjmy 9,1 miliardy korun a s výdaji ve výši 11 miliard  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.