Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zoo Plzeň získala svého prvního slona. Je absolutně nenáročný na chov a navíc i krásně svítí

Svého úplně prvního slona už má Zoo Plzeň! Návštěvníci jej mohou spatřit poblíž hlavní pokladny, kde je přivítá ve speciálním vánočním kabátku nazdobený 210 světýlky. Tentokrát se ale ještě nejedná o živého slona, na kterého se v Plzni čeká už desítky let. Město připravuje stavbu expozice pro slony indické na ploše 13 hektarů v lukách u řeky Mže naproti areálu zoo.

„Náš slon je absolutně nenáročný na chov. Přijel z Bruntálu, autorem je Jiří Rech. K jeho životu byla zapotřebí ocelová konstrukce a 8000 vrbových prutů,“ popsal nový a velmi netradiční přírůstek v zoo mluvčí Martin Vobruba. I když je tento přírůstek „neživotný“ přesto u návštěvníků zoo budí velký ohlas i zájem.

Na slony se v Plzni čeká už přes 20 let

Živých slonů by se Plzeňané měli už v dohledné době také dočkat. Plzeňská zoo má projekt pavilonu pro slony indické, který by měl vyrůst na 13 hektarech luk proti současnému areálu zoologické zahrady. Expozice Sloni na Mži zhruba za jednu miliardu korun se připravuje už téměř 20 let. Pracuje se na prováděcím projektu ke stavebnímu povolení, který je nutný k žádosti o dotaci. Většinu nákladů na vybudování expozice slonů by měly pokrýt dotace.

„Sloninec vznikne naproti zoo za silnicí, plánujeme na dvou místech její přemostění, abychom nemuseli mít další pokladny," řekl ředitel zoo Jiří Trávniček. Budou tam dřevěné lávky, jako je mají třeba v pražské zoo u výběhu žiraf.

Po deseti letech vykupování a scelování jsou připravené prázdné městské pozemky. Jde o složitý projekt, protože je z části v zátopovém území. Město tak musí řešit spoustu věcí ve vztahu k životnímu prostředí a dotčeným orgánům státní správy. A sloninec je jedno z nejtěžších zadání, jaké může být. Konstrukce musí být bytelné, musí být připravené tzv. bypassy, aby, když se jeden slon zastaví a dlouho stojí, tak aby ho ostatní zvířata mohla obejít. A jsou tam velké nároky na vodní hospodářství, na bazény a čištění vody. Samotná výstavba expozice by měla trvat dva až tři roky.

Indičtí sloni potřebují mít ve své expozici teplotu přesahující dvacet pětadvacet stupňů. Oproti africkým slonům jsou klidnější a dají se lépe ochočit. Dorůstají výšky dvou až čtyř metrů a váží tři až pět tun. V Plzni by měl být sloní samec a dvě až tři samice. Slony by měla získat zoo v rámci záchranného programu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková, ZOO Plzeň

Štítky slon v zoo, svíticí slon, sloninec, sloni na Mži, plzeňská zoo, slon indický

Zoo Plzeň získala svého prvního slona. Je absolutně nenáročný na chov a navíc i krásně svítí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.