Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Herny a kasina z Plzně zmizí do konce roku 2025. Zastupitelé schválili vyhlášku s nulovou tolerancí k hazardu

Pro novou městskou vyhlášku, na základě které by měl do konce roku 2025 zmizet z Plzně veškerý hazard, hlasovalo 37 zastupitelů města. Dva se zdrželi hlasování a jeden byl proti. Účinnost vyhlášky bude od 1. dubna 2024. Aktuálně se v Plzni hazardní hry provozují na 38 místech. Současná vyhláška povoluje hazard na 48 místech na území města Plzně.

Plzeň začala s regulací hazardu v roce 2011, kdy bylo ve městě asi 200 heren a kasin. Jejich počet se postupně snižoval. „Po novele městské vyhlášky v roce 2022 jsme docílili snížení na 48 hracích míst. Bohužel se ale trend postupného snižování zastavil a začíná se obracet. V posledních měsících došlo k podání několika žádostí o zařazení nových míst do městské vyhlášky. Ukazuje se tak, že regulace prostřednictvím zákonné úpravy narazila na své limity. Bez dalšího zpřísnění regulace na úrovni městské samosprávy se situace nezlepší. Proto přicházíme s novou vyhláškou, která znamená nulovou toleranci hazardu,“ dodal primátor Roman Zarzycký (ANO).

Po listopadovém oznámení vedení města o plánovaném zrušení hazardu v Plzni dostal primátor dopis od jedné společnosti, která v Plzni provozuje hazard. „Psali o tom, kolik investovali do provozovny hazardu ve městě. Šlo o desítky milionů korun. Argumentovali tím, že sem vozí díky tomu turisty. Ale jde to proti naší argumentaci. Nejsou to argumenty, které by mě nutily abych ubral z plynu. Neustoupím žádnému tlaku, který je vyvíjen,“ konstatoval primátor.

Žalob ze strany provozovatelů hazardu se město neobává

Ještě před samotným hlasováním o vyhlášce se zastupitelé zajímali o to, zda je lhůta na ukončení provozu hazardu přiměřená a zda městu nehrozí ze strany provozovatelů kasin a heren nějaké žaloby. Na to odpověděl právní zástupce města Dominik Tomášek v tom smyslu, že požadavek vedení města byl takový, aby regulace byla co nejdříve možná, ale aby v souladu s právem a aby eliminovala rizika soudních sporů města s provozovateli hazardu.

„Povolení vydaná před účinností vyhlášky doběhnou do konce své doby na kterou byla vydána. Vždy by to mělo být méně než tři roky, povolení musí být vydané před účinností vyhlášky. Provozovatelé hazardních her nemůžou mít legitimní očekávání v tom, že již vydaná povolení nemohou být v budoucnu zrušena v důsledku vydání obecně závazné vyhlášky. Zákon o hazardních hrách počítá s možností, že dojde ke zrušení již vydaného povolení v důsledku jeho kolize s v budoucnu vydanou závaznou vyhláškou. Dva roky je lhůta, která by měla obstát. Je to i dostatečná ochrana zájmů provozovatelů,“ konstatoval Dominik Tomášek.

Bývalý primátor Plzně a současný opoziční zastupitel Pavel Šindelář (ODS) se zajímal o to, zda se nulová tolerance hazardu v Plzni řešila i s nějakými okolními obcemi. „Ten zákaz se týká jen Plzně. Slavně se zruší kasina a herny v Plzni, ale nehrozí nebezpečí, že pak budou blikat hned za hranicemi města v některých obcích,“ vyjádřil určité obavy Šindelář. „Bavil jsem se se starosty těch obcí. Také by chtěli regulovat hazard. Je samozřejmě možné, že se kasina přesunou jinam,“ připustil primátor.

Město mělo z hazardu přínos, kterým se financoval například sport, ale peníze šly i na další projekty. Letos to bylo 410 milionů korun, příští rok se očekává že to bude 200 milionů korun, následující rok by to mělo být 100 milionů korun. čekáme. „Zaznělo tady, že jsme poměrně bohaté město, tak si můžeme dovolit neprofitovat ze zisku z hazardních her,“ dodal na závěr náměstek primátora Aleš Tolar (STAN).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky hazard, hazardní hraní, herny, kasina, zadlužení, online sázení, vyhláška, regulace hazardu, nulová tolerance hazardu

Herny a kasina z Plzně zmizí do konce roku 2025. Zastupitelé schválili vyhlášku s nulovou tolerancí k hazardu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.