Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Město Plzeň plánuje od roku 2024 zdražit vodné a stočné o 6,2 procenta

Zvýšení ceny vodného a stočného podle návrhu městské společnosti Vodárna Plzeň bude ve čtvrtek 14. prosince projednávat Rada města Plzně. Vodárna navrhuje od ledna 2024 zdražení o 6,17 procenta. Cena včetně dvanáctiprocentní DPH by se tak zvýšila na 110,77 Kč/m3. Dosavadní cena vodného a stočného v Plzni je 102,47 Kč/m3.

Podle vyjádření vodárny je důvodem ke zvýšení cen vody nárůst vstupních nákladů včetně nákupu surové vody nebo chemikálií nutných pro výrobu pitné vody. „Dalším důvodem je také nárůst cen stavebních prací, které souvisejí zejména s obnovou infrastrukturního majetku Vodárny Plzeň a havarijními či provozními opravami,“ informovala mluvčí společnosti Dana Veselá. „Zvýšení ceny vodného a stočného je nutné kvůli nárůstu vstupních cen, s nimiž se musíme vyrovnat,“ vysvětlil generální ředitel Vodárny Plzeň Jiří Kozohorský.

Současná cena vodného a stočného v Kč/m3 (bez DPH) 57,52 Kč a 35,63 Kč
Navrhovaná cena s DPH pro rok 2024 je 69,23 Kč a 41,54 Kč

Největší dodavatel pitné vody na západě Čech zásobuje pitnou vodou téměř čtvrt milionu obyvatel, z toho asi 75 procent v Plzni a zbytek v jejím okolí. Letos nezdražoval, naposledy v lednu 2022 o čtyři procenta. Vodárna Plzeň vloni vyrobila cca 14,3 milionů metrů krychlových pitné vody. Průměrná spotřeba vody zůstává v Plzni v posledních letech zhruba stejná, tedy cca 90 litrů vody na osobu a den. Průměrná cena vody v ČR byla letos přibližně 115 Kč/m3. V příštím roce by se měla zvýšit o 11 až 25 procent.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky cena vody, vodné, stočné, Vodárna Plzeň, zdražení vody, rada města

Město Plzeň plánuje od roku 2024 zdražit vodné a stočné o 6,2 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.