Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Česku už je Betlémské světlo. Do Plzeňského kraje ho přivezou skauti na některá místa už tento týden

Betlémské světlo už doputovalo o víkendu do České republiky. Z Rakouska ho jako tradičně přivezli skauti, kteří se následně podílejí na jeho šíření po celém Česku. Letos se o Betlémské světlo starají už po čtyřiatřicáté. Nejprve přivezli skauti světlo z rakouského Lince do Brna. V Plzeňském kraji nejdříve bude Betlémské světlo už 16. prosince v Klatovech.

Cesta z Betléma

Světýlko si v místě narození Ježíše Krista, Betlémě, přebírá každý rok hoch nebo dívka, kterým se říká „Dítě světla“. Cestu z Betléma do Rakouska absolvuje vánoční plamínek letecky ve speciálním bezpečnostním obalu. Poté ho rakouští skauti předávají skautským delegacím z celé Evropy letos netradičně v Linci při ekumenické bohoslužbě. Tam se na ekumenický obřad sjela delegace skautů z celé Evropy, aby poselství v podobě plamínku v lucerně šířily dál do svých mateřských zemí. V České republice se Betlémského světla ujímají dobrovolní skautští kurýři a po železnici ho rozvážejí do všech koutů naší země.

Symbol moderních Vánoc

Mít doma Betlémský plamínek a nenechat ho zhasnout po dlouhé cestě znamená podle skautů stát se součástí nekonečného řetězu míru a radosti. „Každá malá pomoc, každý jednotlivec může přispět k velkému cíli a udělat svět o něco lepší, i když cesta k tomu je opravdu dlouhá,“ dodává v tiskové zprávě hlavní koordinátor Betlémského světla Jiří Dorazil. Seznam všech míst a akcí souvisejících s předáním Betlémského světla najdete na oficiálních stránkách ZDE.

V plzeňské katedrále sv. Bartoloměje bude Betlémské světlo k dispozici 23. prosince už v osm hodin ráno na mši u příležitosti přivítání Betlémského světla. Dále pak bude možné získat plamének od 14:00 do 18:00 hodin a o den později 24. prosince od 09:00 do 17:00 hodin. Betlémské světlo v Klatovech budou skauti rozdávat v Jezuitském kostele na náměstí Míru dne 16. prosince od 17:00 do 18:00 hodin.

Tachovští skauti přinesou Betlémské světlo do kostela Nanebevzetí Panny Marie 17. prosince v době od 10:00 do 11:00 hodin. Skauti z Domažlic budou rozdávat Betlémské světlo na Štědrý den od 10:45 do 12:00. Zájemci je najdou ve vchodu do MKS a také v postranním vchodu kostela Narození Panny Marie. V Rokycanech se bude světlo rozdávat v kostele Panny Marie Sněžné po mši od 11:15 do 12:00 hodin.

Ohodnoť článek

Foto Junák - český skaut, středisko ICHTHYS Plzeň,

Štítky Betlémské světlo, Vánoce, tradice, skauti, diecéze, Plzeň, Betlém, Česko, kostel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku už je Betlémské světlo. Do Plzeňského kraje ho přivezou skauti na některá místa už tento týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.