Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cizinecká policie neřeší jen nelegální migraci a padělané doklady. Jde o velmi pestrou práci

PR článek

Víte, co je videospektrální komparátor či hearbeat detektor? Slyšeli jste někdy o paralelních pohovorech? Pro policistky a policisty z cizinecké policie to je každodenní součást jejich pestré práce. Cizinecká policie právě teď hledá do svých řad nové kolegy. Vedle zajímavé práce nabízí i neméně zajímavé benefity.

Cizinecká policie neřeší jen nelegální migraci

Policisty z odboru cizinecké policie lze potkat kdekoliv v Plzeňském kraji. Jejich působnost je široká. Do podvědomí veřejnosti se zapsali zejména v poslední době, kdy se mediálně probírá nelegální migrace a ochrana hranic. Rozsah jejich činností je ale podstatně větší,  proto se jejich práce nedá označit za stereotypní. „Hlavní sídlo máme v Plzni na Slovanech, ale působíme po celém Plzeňském kraji. U cizinecké policie se uplatní každý, kdo se rád učí novým věcem, pracuje s technikou, a pokud umí cizí jazyky, je to velká výhoda,“ vysvětluje vedoucí odboru Petr Kovář. „Máme čtyři oddělení, a i přestože se každé zabývá trochu jinou problematikou, fungujeme jako jeden tým. Jinak by to ani nešlo. Cizinecká problematika je složitá, ale o to zajímavější nabízí uplatnění.“

Policisty z ciziny potkáte nejen na ubytovnách

Hlavní náplní policistů z oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort je vyhledávání osob neoprávněně pobývajících a pracujících v našem kraji. „Kolegové pracují hlavně venku v terénu. Kontroly probíhají na ubytovnách, ve firmách, v nákupních centrech, ale i v prostředcích hromadné dopravy či na hlavních silničních tazích. Pokud kontrolujeme cizince, zajímá nás, zda je v České republice, respektive v Evropské unii oprávněně a zda dodržuje pobytový režim. Tedy jestli má u sebe doklady a prostředky k pobytu nebo například zda ubytovatelé cizinců dodržují povinnost hlášení k pobytu.  Pokud policisté zjistí pochybení, vyřeší jej dle zákona příkazem na místě nebo rozhodují o možném vyhoštění,“ vysvětlil vedoucí  zmíněného oddělení Stanislav Mraček. Velká část jejich práce je také odhalování nelegální migrace. „Součástí naší práce je i mezinárodní spolupráce, s kolegy ze Spolkové republiky Německo provádíme společné hlídky, při kterých kontrolujeme zejména příhraničí,“ dodává Mraček.  

   

Moderní technika je velký pomocník

Velkou výhodou pro policejní činnosti je možnost používání neustále se vyvíjející techniky. Ať se jedná o prostředky mobilní bezpečné platformy, díky kterým se propojí do potřebných systémů, termovize nebo terénní vozidla. Policisté pracují s heartbeat detektory, jež díky tlukotu srdce odhalí přítomnost osob ukrytých v automobilech, nebo se zařízením s názvem Coppernic, který umožňuje online porovnávání otisků prstů. To se hodí například v případech, kdy cizinci u sebe nemají žádné doklady.

Další zajímavostí jsou paralelní pohovory nebo ověřování pozvání

Policisty z oddělení pobytových agend je možné potkat kromě terénu také u okének při úředních hodinách pro cizince. Jak upřesnil vedoucí oddělení Ondřej Tůma: „Kolegové řeší různé žádosti, například potvrzení o pobytu potřebné pro úřady, pojišťovny či banky nebo prodlužují krátkodobá víza. Policisté také ověřují pozvání například pro rodinné příslušníky cizinců či řeší přihlašování k ubytování. V rámci výkonu služby kontrolujeme i ubytovatele, zda si plní své povinnosti ve vztahu k cizincům.“ Je to obdobné, jako když lidé přijedou do zahraničí a ubytují se v hotelu nebo soukromém penzionu. Při příjezdu předkládají doklad totožnosti a majitel nebo provozovatel je povinen takovou osobu přihlásit.

Zajímavým prvkem práce policistů z pobytových agend jsou paralelní pohovory, které slouží pro eliminaci sňatkových podvodů. „Pokud si někdo z Čech chce vzít cizince nebo cizinku žijící mimo Evropskou unii, probíhají hovory s oběma ve stejném čase. Jeden z daného páru odpovídá na dotazy na oddělení a druhý je pak na ambasádě dané země. Podklady se shromáždí na ambasádě, kde se o výsledku rozhoduje,“ vysvětluje Tůma. 

Padělky dokladů odhalí regula nebo videospektrální komparátor

Komisařka Markéta Havlová prozradila, co obnáší práce policistů z oddělení dokladů a specializovaných činností: „Jak vyplývá z názvu, zabýváme se kontrolou listinných dokumentů, ať jde o cestovní doklady, řidičské průkazy, výuční, oddací listy nebo ID karty. Díky našim přístrojům jako je Regula, Docubox nebo videospektrální komparátor, což je v podstatě speciální přístroj využívající různá světelná spektra, jsme schopni v terénu odhalit padělky. Ve výkonu se setkáváme se zdařilými, ale i nepovedenými kopiemi, které odhalíme pouhým okem.“  Policisté mohou pracovat kdekoliv v terénu i díky Schengenbusu, speciální  mobilní laboratoři. „Vydáváme také odborná vyjádření potřebná pro úkony trestního řízení nebo pořádáme školení o padělaných dokladech pro různé státní instituce,“ upřesnila policistka.

Cizinci utekli před kontrolou, ale díky omylu jejich kolegy byli nalezeni ve skříni na ubytovně

 „Pracujeme hodně v terénu a zažíváme mnoho různých situací. V jedné firmě jsme byli kontrolovat cizince, u kterých jsme měli podezření, že používají padělané doklady.  Když jsme dorazili na místo, bylo jich tam méně, než jsme čekali. Jeden z kontrolovaných cizinců používal padělaný doklad totožnosti, i přestože tvrdil, že má i svůj pravý. Ten prý je uložený ve skříni na ubytovně. Když jsme tam přijeli a cizinec otevřel skříň, skrývali se tam další cizinci, kteří z firmy před kontrolou utekli,“ prozradila Havlová. Mimochodem cizinec, který používal padělaný doklad, měl i svůj pravý pas. A proč se prokazoval padělaným dokladem? Nejčastěji je to proto, že se cizinec vydává za občana Evropské unie, který má volný přístup na trh práce. Jako tzv. třetizemec, tedy občan mimo Evropskou unii, takovou možnost nemá a může u nás pracovat pouze na základě pracovního povolení.

Oddělení dokumentace provází mravenčí práce

Policisté z oddělení dokumentace vedou na základě vlastních poznatků či podkladů od ostatních oddělení cizinecké policie zkrácené přípravné řízení. „Dle zákona řešíme případy související s protiprávním jednáním ohledně pobytového režimu nebo padělání dokladů. Spolupracujeme také s kolegy ze sousedních států ohledně převaděčství, často vytěžujeme poznatky z různých systémů anebo spolupracujeme s celorepublikovými útvary,“ uvádí komisařka Martina Sukeníková.

Zaujala vás práce cizinecké policie?

Pokud byste měli zájem o práci u cizinecké policie, můžete se přijít osobně podívat. A nemusíte se bát, že této problematice nerozumíte. Jakmile splníte přijímací řízení, vše potřebné vás naučí. Čeká vás zajímavá práce s různými benefity, mezi které patří  například náborový příspěvek 110 000 korun nebo 30 dní dovolené. 

Náborový formulář k cizinecké policii

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky cizinecká policie, práce u cizinecké policie, kontroly cizinců, padělané doklady, kontrola ubytoven

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cizinecká policie neřeší jen nelegální migraci a padělané doklady. Jde o velmi pestrou práci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.