Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bezdomovci by díky novému projektu mohli bydlet ve speciálních domcích. Musí se ale zapojit do jejich stavby

Lidé bez domova by se mohli v Plzni podílet na stavbě přístřešků, v nichž poté najdou zázemí. Radní města souhlasili s poskytnutím dotace ve výši 408 200 Kč na projekt nazvaný „Safety First – pilotní projekt“. Inspirací plzeňskému záměru je projekt Houmless blues, který už deset let funguje v městské části Praha 9.

„V Plzni žije zhruba 400 osob bez přístřeší, kdy ne všichni dokáží využít kapacity azylového domu, denního centra nebo noclehárny, které provozuje Městská charita Plzeň ve službě Domov sv. Františka. V návaznosti na studii jde o další alternativu, která by mohla pomoci zajistit lidem bez domova střechu nad hlavou. Nejedná se o systémové řešení problematiky bezdomovectví na území města, nýbrž o jeden z nástrojů, který by mohl k řešení přispět,“ uvedla radní města Plzně pro oblast bytovou, včetně dostupného a sociálního bydlení Světlana Budková (STAN).

O realizaci celého projektu by se staral spolek SISU. Hlavní myšlenkou je stavět přístřešky pro lidi bez domova, kteří se přitom budou na výstavbě podílet. Jedna stavba by měla sloužit dvěma osobám. „Zapojení samotných lidí bez domova do stavby přístřešku je bude motivovat k zodpovědnosti za své obydlí a jeho okolí. To, co si postaví, také budou moci obývat, pokud budou plnit dohodnutá pravidla s ohledem na zodpovědné a bezkonfliktní užívání svěřeného příbytku,“ říká radní Budková.

V rámci zmíněného projektu by si měly zapojené osoby naučit či obnovit pracovní návyky. Spolupracovat budou i sociální pracovníci s cílem podpořit ubytované osoby při řešení jejich dalších obtíží, mezi něž patří například zdravotní, sociální a finanční gramotnost.

Do projektu se budou vhodné osoby vytipovávat a vybírat na základě doporučení terénních sociálních pracovníků pracujících s cílovou skupinou osob bez přístřeší, které se nacházejí v Plzni. Spolek SISU má zájem o to, aby pracovníci Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně poskytovali ubytovaným osobám podporu formou sociální práce. Tímto způsobem bude vytvořena forma „dohledu“ nad tím, jakým způsobem ubytovaní využívají poskytnutý příbytek.

Spolek SISU v současné době jedná s úřadem centrálního městského obvodu o možnosti výpůjčky pozemku v lokalitě Skvrňany na místě současného odstavného parkoviště u Regensburské ulice v okrajové části města. Pozemek Útvar koncepce a rozvoje města Plzně shledal jako vhodný pro realizaci projektu. Současně spolek SISU komunikuje ohledně umístění a realizace příbytků s příslušným stavebním odborem.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně

Štítky bezdomovci, stavba přístřešků, Houmless blues, Safety First

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A nebylo by výhodnější pochytat a popravit vlastizrádné politiky, kteří tuto kdysi suverénní a bohatou zemi zdevastovali, rozkradli, zadlužili a zotročili? Nebyli by bezdomovci, a my bychom se zbavili Chátry 77, a havlovo zlodějských pohrobků jednou provždy.

Pátek, 8. prosince 2023, 09:09Odpovědět

Josef Brožek

Dobrý nápad. Ale bohužel , bezdomovcem se člověk většinou stane, když už nemá nic, nejen materiálně, ale ani morálně. Tedy právě proto, že přišel o schopnost fungovat, pracovat, myslet konstruktivně, mít plán. Lidé, kteří jsou schopni se podílet na něčem, co jim zajistí důstojnější bydlení přestávají být bezdomovci automaticky, přirozeně. Problémem bezdomovectví je to, že nemá důsledné řešení. Lidé bez domova budou vždy.

Úterý, 5. prosince 2023, 12:00Odpovědět

Bezdomovci by díky novému projektu mohli bydlet ve speciálních domcích. Musí se ale zapojit do jejich stavby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.