Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Šumavský Ski&Bike Špičák zahájí zimní sezónu 7. prosince, cenu skipasů letos středisko nezdražilo

Největší horské středisko Plzeňského kraje Ski&Bike Špičák v nastávající zimní sezoně 2023/24 ponechá cenu skipasů na loňské úrovni. Celodenní skipas pro dospělého tak bude nadále stát 890 korun. Dětský vyjde na 640 Kč a rodinný na 2155 Kč. Nemění se ani ceny sezónních jízdenek. Lyžaři poprvé v zimě využijí kompletní služby multifunkční budovy a novou restauraci. Poprvé se na Špičáku začne lyžovat ve čtvrtek 7. prosince.

„Rozhodli jsme se nezdražovat, byť jsme dokončili největší investici za posledních 20 let a ceny energií i dalších vstupních nákladů jsou stále vysoké. Většina lidí ale musí šetřit na všem včetně volnočasových aktivit, což jsme také zohledňovali,“ uvedl k tomu ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Při zakoupení denních skipasů v časovém předstihu na e-shopu areálu, pak lyžařům nabídne areál další procentuální slevy. Na šumavském Špičáku už téměř dvě desetiletí drží trend, kdy patří mezi cenově nejpřívětivější TOP lyžařské areály v Česku.

Vůbec poprvé během lyžařské sezony budou mít návštěvníci areálu k dispozici kompletní služby v nové multifunkční budově, a především novou restauraci U Lanovky, která má i s terasou kapacitu 250 míst. „Finálně nás tato letos dokončená investice přišla na cca 90 milionů korun. Dalších pět milionů směřovalo do modernizace infrastruktury a servisu techniky jako například roleb nebo lanovky,“ upřesnil Kasík.

Nově otevřená restaurace ještě v loňské zimě chyběla, během léta si ale prošla první zatěžkávací zkouškou. Lidé si podle veřejných ohlasů vesměs chválili sortiment i přijatelné ceny. Je provozována jako samoobslužný koncept alpského stylu. Věnuje se přípravě tradiční české kuchyně v moderním pojetí. Sortiment doplňuje minutkovou kuchyní, dezerty, salátovým barem, pestrými snídaňovými bufety a přípravou teplých i studených rautů.

Garanci kvality nad celým provozem restaurace pak zajišťuje mistr kuchař Václav Holý. Ten má praxi v oboru 47 let a je účastníkem mnoha mezinárodních kuchařských soutěží. Mimo jiné působil v 5* hotelu Chateau Lake Louise v Kanadě, kde měl na starosti tým 120 kuchařů z celého světa. Za zmínku stojí, že v této době měl 14 dní na starosti kompletní jídelníček dánské královny při její státní návštěvě Kanady. Další možnosti občerstvení nabízí chaty Hanička a Blaženka, ski bar ve vyhřívaném stanu a stánek na vrcholu Špičáku.

Stavbu lanovky na šumavský Špičák pohřbil převrat v únoru 1948. Lyžaři se jí nakonec dočkali přesně před 18 lety

Sedačková lanovka na vrcholek šumavského Špičáku se měla začít stavět už na podzim roku 1947 a hotová měla být o rok později. Po únorovém komunistickém převratu v roce 1948 ale bylo všechno jinak. Špičák u německých hranic se ocitl v přísně...

V nové budově lidé během zimy najdou mimo restauraci též půjčovnu lyží a veškerého lyžařského vybavení včetně běžek, sáněk nebo sněžnic. Moderní zázemí s herním koutkem pro děti i relaxační místo pro čekající rodiče/doprovod dětí získala lyžařské škola. „Máme zde také úschovnu s opravdu velkou kapacitou. Myslíme si, že lidé ocení možnost, odložit si zde například před obědem v pár metrů vzdálené restauraci lyže nebo si tu během občerstvení vysuší či zahřejí lyžařské boty,“ uvedl Jan Kasík, vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák. Své majitele má už i sedm bytů vybudovaných v tomto objektu, poslední osmý se ještě nabízí k prodeji.

Do budoucna se počítá v areálu s dalším posílením technického zasněžování. Půjde o investice řádově v desítkách milionů korun včetně finančního příspěvku od Plzeňského kraje. S přípravnými pracemi začneme už během zimy 2024,“ sdělil Kasík. Také v letošním roce bude Ski&Bike Špičák jednou z hlavních zastávek místního skibusu, který provozuje město Železná Ruda. Středisko patří mezi jediné dva privátní donátory jeho provozu v celé oblasti.

Z neplaceného parkoviště na lyžích až k lanovce 

Lyžaři mají na Špičáku k dispozici sportovní sjezdovky v kombinaci s lehčími tratěmi pro rodiny s dětmi s celkovou délkou 8,5 km. Na své si přijdou zdatní lyžaři, závodníci, mírně pokročilí, ale i úplní začátečníci. Známou raritou Ski&Bike Špičák je nejprudší česká sjezdovka – Šance, se sklonem až 100 % (45°). Na sjezdovce Lubák vznikne v případě dobrých sněhových podmínek Funpark. Určen je i pro méně zdatné jezdce a děti.

Na sjezdovce Spodní Šance stojí trať měřeného slalomu, má i fotobuňku na měření rychlosti jízdy a u lesa vznikne za dobrých sněhových podmínek funline trať na způsob skikrosu s terénními vlnami a se sněžným tunelem. Na Spodní Šanci se koná i večerní lyžování vždy ve středu, pátek a sobotu od 18:30. Pro běžkaře za dobrých sněhových podmínek pravidelně upravovaný tříkilometrový okruh přímo v areálu a v okolí desítky kilometrů dalších upravovaných stop, trasy do blízkého Německa.

Na Vrchol Špičáku vede čtyřsedačková lanovka, v provozu je v areálu dalších šest vleků a pohyblivý koberec pro děti. Nejvyšší kapacita zasněžovací techniky v oblasti je 35 sněžných děl. Hlavní parkoviště je zdarma hned u sjezdovek, další v blízkém okolí. Lyžaři si zapnou lyže hned na okraji parkoviště a sjedou k lanovce. Zpět na parkoviště je pak vyveze malý vlek. Vlaková zastávka na trase Praha – Plzeň – Špičák je pouhých 300 metrů od nástupu na lanovku.

Ohodnoť článek

Foto Ski&Bike Špičák, Richard Beneš

Štítky lyže, sníh, sjezdovky, lyžování, Ski&Bike Špičák, Železnorudsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavský Ski&Bike Špičák zahájí zimní sezónu 7. prosince, cenu skipasů letos středisko nezdražilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.