Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Rekonstrukci bývalého jezuitského semináře a pozdější sodovkárny za stovky milionů chystá město Klatovy

Rekonstrukci zchátralého a dlouhá léta neobývaného bývalého jezuitského semináře chystá město Klatovy. Rozsáhlý objekt se nachází ve Vančurově ulici u náměstí a mezi místními je známý jako "sodovkárna". Stavba za několik stovek milionů korun uzavře obnovu celého jezuitského komplexu, který je kulturní památkou. Vlastní ji město. Do architektonické soutěže se přihlásilo 18 týmů, z předložených nabídek jich komise vybrala osm, které vyhodnotí do 30. listopadu.

"Dne 30. listopadu budou otevřené obálky a věřím, že do 1. prosince všechny nabídky posoudíme. Je to anonymní soutěž, je jmenovaná komise, v jejímž čele je výtečná pražská architekta Pavla Melková," informoval místostarosta města Václav Chroust (ODS). Zájem o soutěž je podle Chrousta obrovský. "Vyzvali jsme tři významné architekty včetně pana Pleskota, aby se přihlásili do soutěže. Zájem projevilo 18 architektonických týmů, z předložených nabídek jich komise vybrala osm, které požádala o předložení nabídek, vyhodnocené budou 30. listopadu," dodal.

Seminář čeká kompletní rekonstrukce. "Vzniknou tam prostory pro Galerii Klatovy - Klenová, společenské sály na přednášky, koncerty a další. Bude tam i část byznysová, jako jsou sdílené coworkingové kanceláře," uvedl Chroust. Usídlí se tam správa památek města, bistro a řešené budou také navazující parkány. Opravený seminář bude začleněný do života Klatov, stejně jako opravená sousední jezuitská kolej, která slouží kulturním a společenským akcím. "A chceme využít toho, že do 100 metrů jsou katakomby, jimiž ročně projde přes 40 000 návštěvníků. Věříme, že část z nich přejde i do expozic semináře," řekl Chroust.

Třípodlažní budova je rozsáhlá, podle místostarosty má 22 000 metrů krychlových. Její součástí je i bývalá kaple, která byla zdevastovaná za minulého režimu tím, že ji přepažili a jsou v ní dva stropy. "Ta se obnoví, stejně jako zajímavé sklepy," uvedl místostarosta. Objekt je podle něj velmi zajímavý svým půdorysem. "Z horního patra budou mít návštěvníci několik různých pohledů na město i na panorama Šumavy," řekl.

Objekt sloužil jako pivovar, sodovkárna i k bydlení

Dosud byl seminář uzavřený a chátral, je ale zabezpečený a hlídaný kamerami. V 19. století tam bylo třeba bydlení, poté pivovar, sodovkárna, v polovině 19. století tam hrálo klatovské divadlo, promítalo se tam kino. Naposledy v něm byly byty, které už nevyhovují, což je dané velkými chodbami a vysokými stropy. Jezuité odtud odešli v roce 1773 a pak objekt převzalo město.

Náklady rekonstrukce vyčíslí architekti ve svých návrzích. "Myslím si, že to bude do 300 milionů korun," dodal místostarosta. Město se bude snažit získat dotace. Už v rozpočtu na rok 2024 vyčlení Klatovy peníze na projekt, který by se měl stihnout příští rok včetně pravomocného stavebního povolení. "Abychom mohli, když to půjde optimálně, v roce 2025 s rekonstrukcí začít," dodal.

Vrcholně barokní trojkřídlý objekt je z 1. poloviny 18. století, přes dvůr vede městská hradba. Jako součást jezuitského komplexu byl centrem barokního kulturního a společenského života. Památkou je od roku 1958, od roku 1992 je součástí památkové zóny.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky jezuitský seminář, rekonstrukce, sodovkárna, kulturní památka, architektonická soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukci bývalého jezuitského semináře a pozdější sodovkárny za stovky milionů chystá město Klatovy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.