Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Zimoviště pro ježky vytvořil centrální obvod hned v sedmi lokalitách. Neničte hromady listí označené tabulkou

Umělá zimoviště pro ježky vytvořil stejně jako v loňském roce centrální plzeňský městský obvod hned v sedmi vybraných lokalitách. Při podzimním výhrabu listí vzniklo několik speciálních hromádek pro ježky, ale i další drobné živočichy a bezobratlé organismy. Lidé u nich opět najdou cedule s nápisem Trojka chrání ježky i jejich blešky! Obvod proto vyzývá veřejnost, aby tyto označené hromádky nikdo neničil.

Do ankety, zda zimoviště zřídit, se už v loňském roce zapojili také obyvatelé obvodu prostřednictvím sociálních sítí a byli jednomyslně pro. „Letos jsme zimoviště pro ježky zřídili na sedmi místech. Najdete je ve Štruncových sadech v parku před stadionem, v Lábkově ulici u cyklostezky, v ulici K Merfánům na Nové Hospodě, v parku ETZ v Doudlevcích, v parku Na Hvězdě, v ulici Heyrovského u domu č. p. 33 a v areálu Škodaland,“ jmenuje konkrétní místa starosta MO Plzeň 3 David Procházka (ANO).

Zimoviště ve formě kupek tvoří klacky stromů a shrabané listí, ve kterém si ježek dokáže vytvořit poměrně suché a teplé hnízdo a může zde přečkat tuhé zimní měsíce. Zimoviště je opatřené informativní cedulí a zůstane až do jarních měsíců, kdy bude nejprve opatrně prohledáno a poté odstraněno. „Prosíme, aby kupky nikdo neničil, možná v nich spí ježek,“ žádá starosta. Opatrní by měli být zejména majitelé psů při venčení svých čtyřhoných miláčků. Nesmí dovolit psům, aby rozhrabovali hromady listí, ve kterých mohou zimovat ježci.  

Ježci se nám odmění pomocí při dodržování přírodní rovnováhy, zkonzumují totiž velké množství škodlivého hmyzu a slimáků. Tento malý bodlináč dokáže spořádat během noci téměř tolik potravy, kolik sám váží. Hlavní důvod, proč ježků ubývá, je přitom právě nedostatek úkrytů.

Aby ježek ve volné přírodě přežil, musí mít předtím než upadne do zimního spánku hmotnost alespoň 600g. Ježci upadají do zimního spánku při poklesu noční teploty pod bod mrazu. „V záchranných stanicích by měli skončit jen ježci, kteří mají zdravotní problémy. Ti, kteří se například obtížně pohybují, jsou apatičtí nebo malátní. Pokud se chytili do nějaké pasti, například do pletiva, mají tržné rány nebo jiný úraz,“ říká Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Jakmile klesnou teploty pod bod mrazu, je na místě zvažovat záchranu ježků, kteří jsou malí a nemají dostatečnou váhu. Lidská pomoc má smysl, jestliže najdeme v listopadu ježka vážícího méně než 400g.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michaela Adámková, Richard Beneš

Štítky ježci, zimoviště pro ježky, centrální obvod, MO Plzeň 3. David Procházka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimoviště pro ježky vytvořil centrální obvod hned v sedmi lokalitách. Neničte hromady listí označené tabulkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.