Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Na Čtyřce je 60 speciálních popelnic na třídění oleje z domácností, panují tam nejlepší podmínky k pilotnímu projektu

Téměř 60 speciálně označených černých popelnic na použitý olej a tuky z domácností je k dispozici na kontejnerových stáních a některých separačních bodech ve čtvrtém plzeňském obvodě. Právě tady probíhá pilotní projekt na třídění specifického druhu odpadu. Město Plzeň tak zjišťuje, jak dobře jej lidé třídí a jaké množství oleje a tuků z domácností se tímto způsobem podaří nashromáždit.

Na základě získaných informací se ukáže, jak velký je zájem o tuto službu. Zatím se měsíčně průměrně vytřídí přes sedm kilogramů oleje a tuků. Třídění oleje a tuku zejména po smažení pomůže samotným hospodyňkám, které často řeší, jak s nimi nejlépe naložit. Mnohdy tak potravinářské oleje a tuky končí ve dřezu nebo na WC. Jenže tímto způsobem se může ucpat kanalizační potrubí.

Čtvrtý plzeňský obvod je ideálním reprezentativním vzorkem, protože jsou tu jak sídliště, tak rodinné domy a satelitní či okrajové části. „Navíc tady není evidován výrazný výskyt vandalismu, tvoří se zde nejméně černých skládek v rámci celé Plzně, kromě toho se zde lidé naučili velmi dobře třídit odpad,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně Dagmar Svobodová Kaiferová.

„Já jsem moc rád, že našim obyvatelům záleží na zodpovědném přístupu k životnímu prostředí. Dlouhodobě proto investujeme do odpadové infrastruktury, ať už do kultivace kontejnerových stání nebo do budování takzvaných separačních bodů, které slouží ke třídění odpadu. Jen za letošní rok jsme investovali celkem 3 miliony korun a vybudovali 6 separačních bodů a dva ještě přibydou do konce roku, a to je nejvíc z celé Plzně,“ dodává starosta Čtyřky Tomáš Soukup (ANO).

Nevylévejte použitý tuk a olej z tisíců rozpálených pánví do kanalizace. Sníží se riziko ucpání potrubí tukovcem

Po smažení vánočních kaprů a řízků by nikdo rozhodně neměl vylévat použitý tuk a olej do odpadu přes dřezy nebo toalety! Do kanalizace tyto látky nepatří a způsobují tam velké problémy. Usadí se totiž na stěnách kanalizace a nabaluje na sebe...

A jak správně olej z domácností třídit? Je to jednoduché, stačí olej po smažení nalít do plastové láhve, uzavřít ji a poté vhodit do speciální nádoby na tento druh odpadu. Sklenice by lidé používat neměli, většinou se rozbijí a proces dalšího zpracování to komplikuje. Olej z odpadových nádob se totiž dále zpracovává. „Nejprve se vylije veškerý olej z jednotlivých platových lahví a poté se připravuje k dalšímu zpracování,“ vypočítává Svobodová Kaiferová.

Po několikastupňovém vyčištění se z něj vyrábí přísada do bionafty druhé generace nebo plně recyklované letecké palivo. Projekt potrvá do roku 2026, na základě průběžných výsledků třídění budou nádoby na olej instalovány do separačních bodů v dalších částech Plzně.

Šokující video z čističky ukazuje, co všechno lidé splachují do odpadu. Jde o tuny použitých kondomů a ubrousky

Obrovské množství použitých kondomů a také vlhčených ubrousků se denně zachycuje na česlích v plzeňských čistírnách odpadních vod. Na jednu stranu to svědčí o tom, že obyvatelé Plzně mají rádi bezpečný sex, což je určitě chvályhodné. Na druhou...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městský obvod Plzeň 4

Štítky třídění oleje, popelnice na olej, pilotní projekt, čtyřka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Čtyřce je 60 speciálních popelnic na třídění oleje z domácností, panují tam nejlepší podmínky k pilotnímu projektu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.