Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Šokující video z čističky ukazuje, co všechno lidé splachují do odpadu. Jde o tuny použitých kondomů a ubrousky

Obrovské množství použitých kondomů a také vlhčených ubrousků se denně zachycuje na česlích v plzeňských čistírnách odpadních vod. Na jednu stranu to svědčí o tom, že obyvatelé Plzně mají rádi bezpečný sex, což je určitě chvályhodné. Na druhou stranu se ale do záchodů splachují stovky tun předmětů, které tam rozhodně nemají co dělat! Za cenu vysokých nákladů se tak komplikuje a prodražuje čištění vody.

Co nepatří do odpadu:
Oleje a tuky
Hygienické potřeby
Vlhčené ubrousky a
Ušní vatové tyčinky
Léky
Zbytky jídel
Zbytky barev, lepidel, ředidel, čisticích prostředků
Zbytky hnojiva

Co všechno se zachycuje na česlích v čistírně odpadních vod (ČOV) názorně ukazuje šokující video, které zveřejnila městská společnost Vodárna Plzeň. Česle jsou technologické zařízení sloužící k zachycení plovoucích hrubě rozptýlených nečistot. Na nich zachycené předměty se pak nazývají shrabky. Kvůli zápachu jsou zpravidla umístěna v budově zvané česlovna. Na videu je vidět, jak z hlubin ze stoky vyjíždí kovové česle, připomínající na první pohled eskalátor. Doslova ověšené jsou zejména kondomy, zbytky toaletního papíru, vlhčenými ubrousky, ale nechybí i další nečistoty.

„Většina našich zákazníků je zodpovědná a ví, co do stokové sítě nepatří. Ale najdou se i ti, co splachují všechno co se dá a myslí si, že to prostě skončí v černé díře. Tak to ale rozhodně není,“ řekla pro Plzeňskou Drbnu mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá. Odpadní vody z města natékají na čistírnu dvoupatrovou stokou s horním a dolním pásmem a Boleveckým sběračem. Na ČOV II Plzeň je připojeno cca 180 tisíc osob, přičemž délka stokové sítě činí zhruba 550 km. ČOV na Jateční vyčistí za rok cca 18 milionů metrů krychlových odpadní vody. Čištěním odpadní vody vznikají tři druhy odpadu – shrabky, písky a kaly.

„Za loňský rok zachytily česle na ČOV Jateční (na videu) cca 300 tun shrabků, které přitekly v odpadní vodě. Jde o hrubé plovoucí nečistoty jako jsou hadry, zbytky exkrementů, jídel apod. Tento materiál se dále propírá, lisováním odvodňuje a odváží k likvidaci. Problémem v kanalizaci jsou například vlhčené ubrousky vyrobené z dlouhých vláken netkané celulózy nebo plastů. Jednak se zachycují ve stokové síti a vytvářejí tam odolnou kompaktní masu. Tím se snižuje průtok kanalizace, zanášejí se čele a ucpávají čerpadla,“ vysvětlila mluvčí vodárenské společnosti.

„Do záchodové mísy nepatří nic kromě toaletního papíru. Do dřezu ani odpadu nepatří ani zbytky jídel nebo použitý kuchyňský olej. Ve vodě totiž ztuhne a spolu s ostatním odpadem vytvoří špunt, který dokáže udělat v kanalizaci velkou neplechu. Například po ránu jsou na česlích vidět plátky citronů z ranních čajů a po štědrovečerních večeřích je patrný nárůst tuků ze smažení kaprů a řízků,“ dodala Dana Veselá.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vodárna Plzeň

Štítky Vodárna Plzeň, česle, použité prezervativy, kondomy, čistírna odpadních vod, čištění vody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šokující video z čističky ukazuje, co všechno lidé splachují do odpadu. Jde o tuny použitých kondomů a ubrousky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.