Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

O titul Alej roku bojuje 83 stromořadí, své favority má i Plzeňský kraj

Milovníci přírody mohou opět hlasovat v oblíbené anketě o nejkrásnější alej. O titul v Plzeňském kraji usiluje šest stromořadí. Kromě loňského vítěze z Tachovska se do výběru dostala například alej u Vavřinečku v Domažlicích, topolová alej v údolí Úslavy nebo třešňová alej v Chudenici. Hlasování končí 25. ledna.

Nominovanými alejemi v Plzeňském kraji jsou: Třešňová alej v Chudenici, Dlouhá alej na Tachovsku, alej k Vavřinečku v Domažlicích, topolová alej údolím Úslavy, alej u osady Pozorka a březová alej ke kostelu sv. Máří Magdalény. Loni v anketě v rámci kraje bodovala již zmíněná Dlouhá alej na Tachovsku. V minulých ročnících hlasující zaujaly sakury v Chudenicích, kam se jezdí každý rok fotit desítky neli stovky lidí.

Nejvíc alejí bylo nominováno z Královohradeckého a Zlínského kraje. Naopak nejméně jich přišlo z Ústeckého kraje, kde se mezi sebou utkají pouze dvě stromořadí. Karlovarský kraj nemá dokonce ani jednoho nominanta.

Hlasovat může veřejnost prostřednictvím jednoduchého formuláře na webových stránkách alejroku.cz. Hlasování končí 25. ledna 2024. Souběžně s anketou probíhá také fotosoutěž.  

„Děkuji všem nominujícím, že jim záleží na těchto místech s jedinečnými příběhy nejen stromů, ale také lidí, rodin, komunit a obcí. Také jim děkuji, že věnují alejím svůj čas a pečují o ně. 83 nominovaných alejí a každá je jiná. Prohlídněte si je, třeba tam najdete stromořadí ze svého okolí, nebo se začtete do příběhu z druhého konce České republiky. Můžete také pomoci lidem s propagací aleje, které hrozí zánik,” vyzývá k hlasování koordinátorka ankety Denisa Hronová.

Specialitou tohoto ročníku ankety bude poskytnutí kořenové injektáže stromům ve vybrané aleji. Kombinace unikátních rozpustných organických živin, humusových látek, složek zadržujících vodu a prospěšných půdních mikroorganismů, podpoří růst a odolnost stromů a prodlouží jim život.

Již 13. ročník ankety Alej roku vyhlásil spolek Arnika. Cílem této akce není jen hodnocení krásy alejí, ale jde hlavně o to, aby se upozornilo na význam zeleně a stromořadí ve městech.  Vzrostlé stromy jsou totiž přínosné nejen pro přírodu, ale i pro lidi. Zejména ve městech slouží v létě k ochlazování vzduchu a pomáhají také například tím, že omezují hluk ze silnic a snižují prašnost. Jsou také domovem pro mnohé živočichy.

Ohodnoť článek

Foto Alena Mautnerová

Štítky alej roku, anketa, stromořadí, zeleň ve městě, Arnika, ekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Lze nominovat také pověstnou Alej Andělů když už nás mafie chce všemožně spojovat ?

Úterý, 7. listopadu 2023, 05:06Odpovědět

O titul Alej roku bojuje 83 stromořadí, své favority má i Plzeňský kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.