Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Šťastný konec by mohl mít boj za zachování malebné fary v Železné Rudě, která sloužila i jako levné ubytování

Boj o záchranu zchátralé historické fary v centru šumavské Železné Rudy by měl mít šťastný konec. Říká to alespoň Radek Gális, spoluautor petice. Ta bojovala proti tomu, aby Českobudějovická diecéze odprodala faru, která mimo jiné slouží posledních 30 let jako levnější ubytování pro veřejnost. Na malebný objekt se zahradou si už brousili zuby bohatí developeři, kteří by tam rádi vybudovali luxusní apartmány. Odprodeji fary developerům se vedle aktérů petice snažila zabránit také železnorudská radnice. Ta měla zájem objekt přednostně získat do svého majetku, aby pak mohl dál lidem sloužit jako doposud.

Teď to ale vypadá, že je všechno jinak. „Díky zvýšenému zájmu veřejnosti o budoucnost fary a medializaci už je v současné době jasno, že její současný majitel faru prodat nehodlá, ale chystá se ji rekonstruovat. Doufejme, že i v budoucnu tak bude nadále sloužit k pobytu a setkávání farníků, společenství a rodin s dětmi i dalších rekreantů, pro které je jiný druh bydlení v místě finančně náročný,“ informoval bez dalších podrobností spoluautor petice Radek Gális.

„Také jsem zaslechl, že se budou prodávat všechny okolní fary, ale ta železnorudská prý zůstane Českobudějovickému biskupství. Ale biskupství mi neodpovědělo na můj dopis, ve kterém jsme jako město Železná Ruda projevili o faru zájem. Nemám na to žádnou zpětnou vazbu. Nikdo mi oficiálně nic neřekl, jak to bude s farou,“ informoval Plzeňskou Drbnu starosta Železné Rudy Filip Smola. Snažili jsme se získat k celé kauze stanovisko také od Českobudějovické diecéze, ale ani na naši v pořadí již třetí písemnou žádost o vyjádření nikdo nereagoval.

O levné ubytování na faře byl mezi lidmi celá léta velký zájem, vyhledávali ho hosté, kteří nepotřebují komfort a drahé apartmány. A bylo stále plno. Je tam osm pokojů s kapacitou 38 lůžek. Záchody a koupelna jsou společné.

„Byli bychom neradi, aby to koupil nějaký developer, který by z toho udělal garsonky a něco podobného. Chtěli bychom ten objekt získat, ve hře jsou všechny možné varianty. Rozhodně neříkáme, že to chceme zadarmo. Chtěli bychom mít přednostní právo k nabití této budovy. Je to na velmi lukrativním místě. My se teď snažíme dát centrum města dohromady, udělali jsme nové náměstí. A byli bychom neradi, aby přišel nějaký developer, který by se to snažil zbourat a postavit tam nějaký nový bytový objekt,“ řekl redakci Drbny už v září železnorudský starosta.

Zastupitelé Železné Rudy se jednomyslně shodli na tom, že mají zájem na tom, aby budova fary byla v majetku města, ale mohla by samozřejmě i nadále zůstat v majetku církve. „Pravdou je, že objekt není v dobrém stavu, bude potřeba udělat tam investice,“ dodal starosta Smola. I když je fara ve špatném stavu, církev by za ni v případě prodeje mohla inkasovat desítky milionů korun vzhledem ideální k poloze v centrum města. Navíc má i vlastní zahradu.

Prodej fary, která se uzavřela koncem prázdnin pro další turisty, odmítli prostřednictvím petice nejen nespokojení farníci, ale i turisté, kteří objekt využívali od počátku 90. let. Nelíbí se jim, že by se z fary stal další komerční objekt pro movitější klientelu. Zároveň vyjádřili podporu zájmům města, které má snahu získat faru. Ta se nachází přímo naproti ikonickému kostelu. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radek Gális, MÚ Železná Ruda

Štítky záchrana fary, fara v Železné Rudě, Filip Smola, petice za záchranu fary, petice, developeři, biskupství, církev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šťastný konec by mohl mít boj za zachování malebné fary v Železné Rudě, která sloužila i jako levné ubytování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.