Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na náměstí se vrátilo opravené sousoší Spejbla s Hurvínkem. Dostavili se i oba pachatelé, kteří Hurvínka připravili o hlavu

Opravené populární sousoší Spejbla s Hurvínkem se v pondělí vrátilo zpět na své místo na plzeňském náměstí Republiky. Bronzové soše Hurvínka urazili v září hlavu dva mladíci z juniorského týmu HC Škoda Plzeň. Oba se ale ke svému vandalskému činu postavili čelem, přiznali se na policii a způsobenou škodu uhradí. A oba „pachatelé“ se statečně osobně zúčastnili také instalace opraveného sousoší. Na vše dohlížela autorka díla Lea Vivot, která přiletěla do Česka z Kanady, kde žije.

Sochařka Lea Vivot už osobně asistovala i ve slévárně, kde se poničená hlava Hurvínka opravovala. Dvacet kilogramů vážící hlava Hurvínka ukrývá uvnitř, mechanismus, který umožňuje hýbat očima i celou hlavou. Když sochu dovezli na náměstí, opět Lea Vivot znovu pečlivě zkontrolovala, zda je sousoší naprosto v pořádku a zda mechanismus hlavy Hurvínka funguje správně. „Dostal jsem info, že oprava bude stát kolem 60 000 korun, plus transport do slévárny a zpět. Ve finále to bude částka něco pod sto tisíc korun,“ informoval předseda Nadačního fondu Plzeň sobě Roman Jurečko. Díky nadačnímu fondu tato socha v Plzni je.

Na náměstí před sousoším Spejbla s Hurvínkem se s jeho autorkou setkali i oba provinilci, kteří veřejně kajícně přiznali vinu a slíbili nápravu škody. „Nebyl to úmysl, prostě to spadlo, přijeli jsme sem večer do města s ostatními členy týmu po jednom zápasu. Byla to spontánní akce. Přišli jsme sem, fotili jsme se u toho, asi jsme na to nějak lezli a pak to spadlo. Byla to hloupost a klukovina. To, že tady dnes jsme, bereme jako součást našeho trestu a chceme to odčinit. Další den jsme se šli na policii se přiznat. Dlouho jsem s tím neváhali, chtěli jsme to řešit co nejdříve. Bylo nás tady celkem osm,“ uvedli Jonáš s Miroslavem.

Mladí hokejisté se dohodli, že zaplatí způsobenou škodu a něco si také odpracují při veřejně prospěšných pracích. „Rodiče z toho samozřejmě nadšení nejsou. Už mám brigádu a budu vydělávat abych alespoň něco uhradil,“ dodal Jonáš.

„Já jako autorka si myslím, že naši studenti mají více síly než sami vědí, ale ať ji uplatní někde jinde. Určitě nemám radost z toho co se stalo, ale náhoda se stane. Je to prostě klukovina. V minulosti mně ve světě dvě sochy poškodili a jednu ukradli. Jednou se pokoušeli v New Yorku sochu ukrást, to se jim ale nepodařilo. Pak v Montrealu, tam už sochu matky s dítětem dokonce odřízli. A třetí sochu mi v Torontu úplně ukradli. Stalo se to přímo před krásným domem jednoho filantropa. A ta se bohužel nikdy nenašla,“ vzpomínala sochařka Lea Vivot.

Sousoší Spejbla s Hurvínkem prý dostane v dohledné době kamaráda. Budou mít pejska Žeryka. „Musím ještě vymyslet, jak bude štěkat. Když na mě budete naléhat, tak třeba už příští rok bude hotový,“ dodala s úsměvem noblesní sochařka.

Vandalský čin svých juniorů už dříve ostře odsoudilo i vedení HC Škoda Plzeň. Klub zdůraznil že takové jednání je nepřijatelné a nemá místo nejen ve sportovní komunitě a zavázal se k maximální spolupráci s příslušnými orgány. Vlastníkovi sochy se také omluvil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky vandalství, poškození sochy, socha Spejbla a Hurvínka, Lea Vivot, bronzová socha, HC Škoda Plzeň, opravená socha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

John Cagwe

ti nehodní hoši jsou za hrdiny, třeba jim ještě pávek dá metál ....

Pátek, 27. října 2023, 12:05Odpovědět

Na náměstí se vrátilo opravené sousoší Spejbla s Hurvínkem. Dostavili se i oba pachatelé, kteří Hurvínka připravili o hlavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.