Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nové centrum pro seniory v Plzni je první svého druhu v Česku, zájemci si tam vyzkouší asistivní technologie

Nezisková organizace Dohled na dosah otevřela na Klatovské třídě v Plzni regionální kontaktní místo sociální služby tísňové péče a centrum pro asistivní technologie. Senioři tam mohou využít ukázkové prostory s novými asistivními technologiemi. Cílem centra je zlepšit fyzické a duševní funkce seniorů. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zvyšují tyto inovativní pomůcky kvalitu života. Vytvářejí i další možnosti pro rozvoj kapacity terénních služeb tak, aby lidé mohli zůstávat co nejdéle v domácím prostředí.

„Asistivní technologie mohou být pro sociální služby i pečující velmi zajímavým nástrojem, který ale bohužel u nás zatím nebyl kvůli neznalosti a neexistujícímu standardu kvality ve větší míře využíván. Je proto skvělou zprávou hlavně pro klienty, že v ČR již působí organizace, která se vývojem, testováním a šířením takových moderních technologií zabývá, a to přímo v prostředí sociálních služeb,“ vyzdvihl Marian Jurečka.

Plzeňské centrum nabízí prostor, kam mohou zájemci, klienti, formální i neformální pečující nebo studenti chodit hledat informace a pomoc, vzdělávat se a rozvíjet se. Jde o první plně vybavené regionální centrum svého druhu v České republice, další vznikne do konce letošního roku v Ostravě. V plánu je také otevření center v Praze a Valašském Meziříčí.

Centrum má fungovat jako improvizovaný byt

Cílem centra je, aby si zájemci vyzkoušeli, co vše jsou jim schopny moderní technologie zabezpečit a jak je používat v praxi. Otestovat mohou například tísňové tlačítko, které umožňuje obousměrnou hlasovou komunikaci, a dále na míru přizpůsobené dohledové systémy, jež pomocí čidel a kamer sledují činnosti člověka v jeho domácnosti, přístroj pro měření kvality ovzduší, zařízení monitorující zdravotní stav, podložku sledující přítomnost osoby na lůžku a její polohování a další různé nástroje.

„Nasazením prvků asistivních technologií zvyšujeme jeho bezpečnost a snižujeme rizika, která přináší věk nebo náhlé zhoršení zdravotního stavu. Naše řešení jsou vhodná jak pro pobytové a terénní sociální služby, tak pro domácí prostředí daného člověka a pomoc neformálním pečujícím,“ vysvětluje Kristýna Hejdová, předsedkyně organizace Dohled na dosah. Důležitý je také psychologický aspekt.

Asistivní technologie jsou velmi efektivním nástrojem zvýšení kvality života. Prokázalo se, že díky jejich vhodnému nasazení se senioři cítí bezpečněji a mají více sociálních kontaktů. To má obrovský pozitivní vliv na duševní zdraví,“ doplňuje místopředseda Dohled na dosah Viktor Kubát. Prostory regionálního centra Dohledu na dosah budou sloužit také pro školení, odborné praxe a další vzdělávání. Ve spolupráci s výzkumnými organizacemi a výrobci navíc organizace Dohled na dosah prověřuje prostřednictvím interního procesu testování nové technologie, které nesou značku záruky kvality.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dohled na dosah

Štítky Dohled na dosah, asistenční služby, asisitvní technologie, pomoc seniorům, duševní zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové centrum pro seniory v Plzni je první svého druhu v Česku, zájemci si tam vyzkouší asistivní technologie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.