Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Přemnožení divočáci terorizují okrajové městské části. Plzeň chce založit vlastní skupinu lovců na jejich odstřel

Přemnožená divoká prasata stále trápí okrajové plzeňské městské části. Divočáci tam totiž velmi snadno získávají potravu, a to především kvůli černým skládkám nebo neobhospodařovaným a zanedbaným soukromým pozemkům. S nástupem podzimu začalo město Plzeň řešit tuto nepříjemnou situaci.

„Divoká zvěř se nejčastěji objevuje v Bolevci, Borském parku, na Bílé Hoře, Doubravce, Roudné, Valše, Sylvánu, v okolí Chlumu, Mikulky nebo Fakultní nemocnice Lochotín. Apelujeme proto na majitele pozemků, aby na svých zahradách udržovali pořádek,“ upozornil radní města Plzně pro oblast bezpečnosti Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

Do obydlených lokalit se divoká prasata stahují pouze v podzimních a zimních měsících, protože na polích a v lese není dostatek potravy. Jejich četný výskyt není podle Aleše Tolara (STAN), náměstka primátora pro oblast dopravy a životního prostředí, pouze problémem městské samosprávy a jejího vedení, ale především nezodpovědných majitelů pozemků. „Je potřeba, aby zejména vlastníci řádně pečovali o své pozemky a zahrady, důkladně je zabezpečili a bioodpad vhazovali do určených nádob, popřípadě využívali služeb sběrných dvorů. Bez jejich spolupráce situaci nelze zcela vyřešit,“ upozornil náměstek Aleš Tolar.

„Divoká prasata se přizpůsobila změnám prostředí a začala využívat to, co jim lidé ve městě nabízí. Skládky kolem zahrádkářských kolonií, rodinných domků a obytné zástavby, vyházené ovoce, ořechy, posekaná tráva. To vše zvěř láká. V neudržovaných, zarostlých zahradách, porostech keřů pak mají ještě příležitost se i ukrýt,“ vysvětlil Karel Makoň z plzeňské Záchranné stanice živočichů.

Teď se město Plzeň chystá jednat také s příslušnými mysliveckými sdruženími, aby mohla stavy černé zvěře v sousedních honitbách snižovat. Zároveň uvažuje, že založí vlastní skupinu střelců na nehonebních pozemcích. „Zda to však přinese očekávaný výsledek, ukáže čas. Lov černé zvěře má svá pravidla a nemůže být realizován všude. Snižování populace divokých prasat odlovem je proto poměrně složité a musí probíhat koordinovaně, aby se lov neminul účinkem. Uvedené pozemky jsou vedeny jako nehonební, výkon práva myslivosti je omezený a vzhledem k obrovskému pohybu lidí i nebezpečný. Navíc je výkon práva spojený se souhlasem vlastníka nemovitosti,“ uvedl Aleš Průša z magistrátního odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení.

Město také apeluje na majitele psů, kteří by se v uvedených lokalitách měli chovat zvláště obezřetně s ohledem na výskyt divokých prasat. „Prosíme chovatele, aby své svěřence kvůli jejich bezpečnosti ponechávali na vodítku. Divoké prase samo na psa nezaútočí, ale v případě, že by je pes překvapil v místě jejich úkrytu, mohlo by ke střetu dojít,“ doplnila Dagmar Kaiferová Svobodová, vedoucí odboru životního prostředí plzeňského magistrátu.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Plzeň

Štítky divoká prasata, odchyt divokých prasat, přemnožená prasata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přemnožení divočáci terorizují okrajové městské části. Plzeň chce založit vlastní skupinu lovců na jejich odstřel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.