Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Gabreta, Silva Hercinia, Nemus, Hwozd nebo Nordwald. Znáte názvy dnešní Šumavy z pradávných časů?

Všichni známe Šumavu jako Šumavu. Ale víte, jaký název mělo toto hluboké a divoké pohraniční pohoří na jihozápadě Čech v pradávných dobách? Keltové nazývali Šumavu jménem Gabreta! Existovala ovšem i řada jiných a méně známých doložitelných názvů, než se ustálilo pojmenování, které používáme dodnes. Například Silva Hercinia, Nemus, Hwozd nebo Nordwald. Jak se vám tyto drsné názvy líbí?

Antický geograf Strabón je autorem nejobšírnějšího dochovaného díla o tehdejším světě a jeho Geografika o 17 svazcích je jediným antickým geografickým dílem, jehož úplný text se dochoval dodnes. V nejstarším latinském pojmenování zřejmě zůstaly zachovány ozvěny původního keltského názvu pro hraniční pohoří, protože první historicky doložený název je keltské Gabreta Hylé což v překladu znamenalo Pohoří kozorohů. Tento název uvedl ve své mapě Klaudios Ptolemaios. Zřejmě se nám v minulosti po Šumavě proháněla stáda kozorohů.

První náznaky pozdějšího jména se objevily zřejmě v době, kdy se na východních úbočích pohraničních hor objevili první Slované. Nocvě osidlovanému území říkali „suma" - což ve staroslověnské podobě znamenalo les. V historických pramenech se dochovala i další označení Silva Hercinia, Silva Bohemica, Sinibus Bohemicus, Nemus, Nemus Poemorum, Wald, Hwozd, Silva Media... Němci Šumavu nazývali Nordwald, Boheime Wait či Bohemerwald.

Teprve mnohem později se české pojmenování ustálilo na Šumavě. Jako první zřejmě toto jméno použil Antonio Bonfini v 16. století. Ve svém díle Rerum Hungaricum, které vyšlo až dlouho po jeho smrti v roce 1568, stručně popisuje Čechy, že leží „inter monteis, qui Sudetae dicti sunt, et Sumavam silvam", tedy mezi horami, které jsou nazývány Sudety a lesem Šumava. V 17. století už název Šumava používali i další autoři jako Pavel Stránský, či Bohuslav Balbín.

Tento článek vznikl s laskavým svolením knižního vydavatelství Starý most, se kterým spolupracujeme, které vydalo publikaci 100 zajímavostí ze staré Šumavy II.

Například bavorští sousedé označovali pohoří na obou stranách hranice po staletí jako Bohmerwald (Český les). Teprve po druhé světové válce začali říkat území na své straně hranice Bayerischer Wald (Bavorský les). Konzervativnější zůstali oproti Němcům Rakušané, na jejichž území leží také část Šumavy. Ti používají tradiční jméno Bohmerwald.

Podobně, jako se měnil v historii název Šumavy, měnil se také rozsah území, které jednotlivé názvy označovaly. Nejstarší názvy používané už v antice se často vztahovaly na velmi široké území. Jméno Silva Hercinia, tedy Hercynský les, Římané používali pro všechna horstva severně od Dunaje. Až později se postupně pojmenování horstev zpřesňovalo. Například Bohuslav Balbín ještě užívá jméno Gabréta či Šumava pro hory zhruba od Chebu po Sušici. České rozlišení hraničních hor na Šumavu a Český les je doloženo poprvé v roce 1780!

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Šumava, Gabreta, názvy Šumavy, Silva Hercinia, starobylé názvy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gabreta, Silva Hercinia, Nemus, Hwozd nebo Nordwald. Znáte názvy dnešní Šumavy z pradávných časů?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.