Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANKETA: Cena tepla by se měla v Plzni zvýšit o 40 procent. Pro domácnost to znamená zdražení asi o 400 korun

Podobně jako před rokem navrhuje i letos představenstvo společnosti Plzeňská teplárenská zvýšit od ledna 2024 ceny tepla v Plzni svým odběratelům o 40 procent. Pro průměrnou domácnost by navrhované zdražení znamenalo, že bude měsíčně platit asi o 400 korun víc než dosud. Loni chtěla teplárenská společnost zdražit teplo až o 60 procent, akcionáři to ale odmítli a nakonec se cena zvedla jen o 4,8 procenta. Plzeňskou teplárenskou vlastní z 65 procent město Plzeň a 35 procent má EPH miliardáře Daniela Křetínského. Hlasujte v anketě pod článkem.

Plzeňská teplárenská, která je největším dodavatelem tepla na západě Čech, svůj návrh zdůvodňuje tím, že vláda před týdnem rozhodla o zrušení loni schválené podpory tepláren ve výši 17 miliard korun. Vedení města zdražení striktně odmítá. Návrh nové ceny teď budou schvalovat oba akcionáři - město 2. listopadu na jednání zastupitelstva, kde dohodne výši ceny, s níž pak půjde za EPH a budou se dohadovat.

Definitivní slovo bude mít valná hromada Plzeňské teplárenské, která je plánovaná na 28. listopadu. „Tam teprve může závazně vzniknout cena, která se dostane do ceníků a pak půjde do veřejného prostoru jako nezvratný fakt,“ informoval generální ředitel Plzeňské teplárenské Václav Pašek. Představenstvo společnosti může schvalovat zdražení jen do pěti procent. Pokud by zvýšila cena tepla v Plzni o 240 Kč/GJ, tak by průměrná domácnost platila podle Paška příští rok o 400 korun měsíčně víc než letos.

„Plzeň teď dva roky nezdražovala, loni jenom kosmeticky, ale ostatní utekli, a tak celorepublikový průměr je přes 1100 korun za gigajoule a letos určitě dál poposkočí," řekl. Plzeňských 40 procent pak bude podle Paška vypadat drasticky proti 20 procentům v Brně, kde je ale cena 1200 Kč/GJ, ale přitom se lidem z obou měst může zdražit teplo stejně. „I po zdražení bychom byli jednoznačně pod úrovní průměru republiky a myslím si, že pokud se budou ostatní chovat podobně, tak zůstaneme pořád teplárnou s nejnižší cenou tepla v republice,“ dodal.

„Se zdražením tepla o 40 procent nemohu souhlasit. Zástupcům teplárny jsem řekl, že je to pro mě nepřijatelné. Udělám maximum pro to, abychom takové navýšení stlačili co nejvíc dolů. Plzeň musí mít dál nejlevnější teplo v ČR,“ reagoval na sociálních sítích primátor Roman Zarzycký (ANO). Podle něj bude vedení města v této souvislosti jednat s teplárnou i s druhým akcionářem také o investicích a dividendě.

Plzeňská teplárenská zásobuje 54 000 domácností, což se dá zhruba přepočítat na 145 000 obyvatel ze 180 000 občanů žijících v Plzni.

Znamená pro vás zdražení tepla v průměru o 400 Kč na domácnost velké finanční zatížení?

Celkem hlasovalo895 čtenářů

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky ceny tepla, Plzeňská teplárenská, ceny energie, zdražení tepla, jednání zastupitelstva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Já si myslím, že zdražení o 40% je příliš nízké. Aby to za něco stálo, mělo by se zdražit aspoň o 140%. Nakonec, lidé jsou rozežraní a tuhle zdražení o 30% a tamhle o 40% jim ke štíhlosti nepomůže. Nakonec mohou chodit ještě žrát trávu někam na louku a když je někdo vyžene ze soukromé louky, ještě zbývají příkopy a pankejty, kde tráva a jiné výživné býlí roste v hojnosti. Hlavně, že se dosyta najedí páni ředitelé, zástupci bank a členové dozorčích rad, kteří jsou za těch pár sezení do roka placení více než bohatě. Ať žije láska a pravda ve své konečné podobě!

Pátek, 20. října 2023, 09:52Odpovědět

Anděla Holubová

hele mimozemšťane nikdo tě tu nechce

Neděle, 22. října 2023, 13:31Odpovědět

Karel Poláček

Hele, mimozešťanko, máš křídla a ptačí mozek, tak koukej odldetět.

Pondělí, 23. října 2023, 09:13Odpovědět

ANKETA: Cena tepla by se měla v Plzni zvýšit o 40 procent. Pro domácnost to znamená zdražení asi o 400 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.