Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Občané mohou vybírat z 33 projektů, které mají možnost změnit centrum Plzně v rámci participativního rozpočtu

Občané centrálního plzeňského obvodu už mohou z doporučených návrhů na projekty a nápady, které by mohly vylepšit život na území MO Plzeň 3. Celkem lidé poslali 166 návrhů. Hodnotící komise pak jejich počet upravila na 33, které by bylo možné zrealizovat. Jde o první ročník projektu participativního rozpočtu.

Mezi vybrané projekty patří například discgolf, pumptrack pro menší děti, zkrášlení vybraných kruhových objezdů v Americké, Tyršově, Lábkově a Divadelní ulici, komunitní zahrada, vánoční osvětlení, workoutové nebo interaktivní dětské hřiště, víceúčelové hřiště nebo například cvičící prvky pro seniory u domu s pečovatelskou službou.

„Nejvíce návrhů, které postupují k hlasování mají Skvrňany, hodnotící komise jich do další fáze pustila deset. Následují Bory, střed a Škodaland s devíti nápady, o šesti mohou rozhodovat na Výsluní, čtyři realizovatelné návrhy vzešly z Radobyčic a Malé Homolky,“ uvádí místostarosta MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek (TOP 09). Nová Hospoda včetně Zátiší a Valcha budou vybírat pouze ze dvou nápadů.

Nejčastějším důvodem, proč zaslaný návrh nepostoupil byla cena jeho realizace. „Mnohé návrhy vysoce přesahovaly finanční rámec nebo obvod nemá kompetenci projekt realizovat,“ vysvětluje 1. místostarosta Pavel Šrámek (Piráti). Obyvatelé také často zasílali stejné nebo velmi podobné nápady. „Většinou se jedná o různá hřiště, herní a cvičící prvky. V takových případech byla ve spolupráci s odborem dopravy a životního prostředí pro takový návrh vytipována jedna odpovídající oblast,“ uvádí místostarosta Ladislav Nový (STAN).

Mezi návrhy se objevil také jeden, který centrální plzeňský obvod již zrealizoval a v hlasování se tak samozřejmě objevit nemůže. „Jedná se o psí pisoáry, kterých jsme nechali po obvodu rozmístit zatím 24 kusů. Pokud se nápad osvědčí, můžeme v jejich další instalaci pokračovat,“ doplňuje starosta Trojky David Procházka (ANO).

Našly se i takové návrhy, které sice nemohly postoupit v rámci participace, ale budou realizované mimo ni. „Vnímáme například požadavky na doplnění odpadkových košů, laviček nebo jednotlivých herních prvků, věnovat se jim budeme mimo participaci,“ vysvětluje Ondřej Ženíšek. „Za lokalitu Výsluní vnímáme problematiku absence vodovodu i kanalizace, ale není možné ji dělat během tohoto projektu, úsilí o potřebnou infrastrukturu pro tuto stále se rozvíjející lokalitu ale nevzdáváme,“ říká David Procházka.

Stejně tak není možné za jeden milion zrealizovat koupaliště na Skvrňanech, které si místní velmi přejí. Lidé však mohou v rámci participace hlasovat alespoň o provedení studie, která může být prvním krokem k jeho budoucí realizaci.

Všechny obyvatele, jejichž návrhy nemohly být podle pravidel realizovány, kontaktovala koordinátorka projektu Denisa Jirásková a důvody jim vysvětlila. Občané Trojky už mohou hlasovat na www.rozhodnetesami.cz do 1. prosince 2023, kdy hlasování v pravé poledne skončí. Každý má dva hlasy. Po schválení projektů Radou MO Plzeň 3 budou vítězné návrhy před Vánoci obyvatelům představené. Samotná realizace se uskuteční v roce 2024.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městský obvod Plzeň 3

Štítky participativní rozpočet, projekty, doporučené projekty, komise doporučila projekty, MO Plzeň 3

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Psí pisoáry jsou fajn! Ještě fajnovější by ale byly pisoáry pro páníčky. Ty také v centru města kdysi byly a všechny rohy domů tak nebývaly - s pominutím - tak ochcány a v ulicích se nevznášel ten charakteristický pach moči. Ještě si vzpomenu na takové zařízení pro pány umístěné poblíž dnešní právnické fakulty. Pohodlně se dovnitř vešlo a z ulevujícího si pána byly vidět jen nohy. Pohodlné a praktické. Teď se město stará jen o to, kde utratit hodně peněz a na veřejné toalety mu peníze nezbývají. Ty veřejné toalety, které ve městě zbyly, jsou po většinu času uzavřené. Proč? Není obsluha? Já se tam obsloužím sám. Nebo je snad příliš drahá voda, která je pro provoz takového zařízení nezbytná? Za pár dní se musím vypravit k té nové bombastické bráně do borského parku a přesvědčit se, zda tam to anoncované zařízení stále ještě funguje. Je potřeba nejen tam. Němci tomu zařízení říkají Bedürfnisanstalt - instituce na uspokojování potřeb. Někdy jsou ty potřeby opravdu naléhavé! A to jistě takový veřejný záchodek je.

Středa, 18. října 2023, 09:00Odpovědět

Občané mohou vybírat z 33 projektů, které mají možnost změnit centrum Plzně v rámci participativního rozpočtu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.