Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Odchyt zbloudilé srny má svá přísná pravidla a jde o nebezpečnou akci. Nikdy se nesmí přetočit přes hřbet

Přímo ukázkový odchyt zcela vystresované a dezorientované srny, která vběhla do oploceného areálu stavebnin uprostřed jedné plzeňské průmyslové zóny předvedla zkušená hlídka městské policie a pracovníků záchranné stanice živočichů. Odchyt srnek má svá přísná pravidla, které nelze porušit s ohledem na zdraví zvířete. Navíc je spárkatá zvěř při neodborné manipulaci pro člověka nebezpečná.

Pohyb srny v areálu stavebnin uprostřed průmyslové zóny Borská pole nahlásil na dispečink městské policie personál firmy. Bez cizí pomoci nemělo zvíře šanci dostat se z areálu zpět do volné přírody. Dvoučlenná posádka odchytové skupiny MP Plzeň byla na místě do několika minut. Profesionálně zmapovala pohyb srny po areálu, výborně vyhodnotila situaci a pokusila se zvíře odchytit. To se jim bohužel bez sítě nepodařilo. Domluvila se proto další spolupráce s experty ze záchranné stanice, kteří mají potřební vybavení k dispozici.

„Odchytovou síť jsme společně se strážníky natáhli k plotu, u kterého bylo zvíře zalehlé ve vysoké trávě. Následně po šetrném vyplašení z úkrytu srna vběhla přesně tam, kam jsme chtěli. Během několika vteřin ji kolega od městské policie okamžitě zpacifikoval a odchytil,“ popsal bleskovou akci šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Odchyt spárkaté zvěře má svá přísná pravidla! Jedná o poměrně nebezpečné a silné zvíře, které může člověka při neodborné manipulaci ošklivě poranit Spárkatá zvěř je navíc velice citlivá i na přímý kontakt s člověkem, přehřátí a stres. Proto při odchytu hraje zásadní roli hlavně čas, délka zásahu, ale i správná manipulace a převoz zvířete zpět do volné přírody.

„Srnu například nesmíte přetočit přes hřbet. Běhy se musí vždy řádně fixovat, a to zalehnutím těla zvířete a fixací zadních i předních následně k sobě. Převoz musí být opět břichem dolů tak, aby se zvíře nepřetočilo. Při vypouštění se povolují nejdříve přední nohy, pak zadní, pak se sundává clona očí,“ popsal odchyt i transport Makoň.

V tomto případě předvedli strážníci Městské policie Plzeň společně s pracovníky záchranné stanice perfektní výkon, operativní a profesionální přístup, který této srně zachránil život. Srnu pak přes ucpaný kruhový objezd na Nové Hospodě převáželi na modré majáky, což sehrálo důležitou roli i při jejím vypouštění do lesa u Nové Hospody.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky odchyt srny, záchranná stanice, městská policie, srna, spárkatá zvěř, zbloudilá srna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odchyt zbloudilé srny má svá přísná pravidla a jde o nebezpečnou akci. Nikdy se nesmí přetočit přes hřbet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.