Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Mlékárna Klatovy oslavila 100 let od svého založení. Do celé Evropy vyváží mozarellu Galbani a sýry Président

Výročí 100 let od svého založení oslavila vyhlášená Mlékárna Klatovy. Od roku 2007 je součástí nadnárodní francouzské společnosti Lactalis, která je jedničkou na světovém trhu s mlékárenskými výrobky. Mlékárna Klatovy se specializuje především na výrobu mozzarelly a tvrdých sýrů. Známá mozzarella Galbani se z Klatov vyváží téměř do celé Evropy. Její produkci společnost neustále zvyšuje a také pokračují další investice do rozšiřování výroby mozzarelly. Modernizací ale prochází i další provozy a zázemí.

Ředitelem Mlékárny Klatovy je Pierre Hecquet a je jedním ze tří Francouzů, kteří v Klatovech působí. „Aktuálně vyrábí Mlékárna Klatovy tři typy sýrů, produkujeme mozzarellu, tvrdé sýry, jako ementál, maasdam, eidam 20, 30 a 45 a dále také tavené sýry. Vyrábíme dvě nejdůležitější mezinárodní značky pro Lactalis, což jsou „Président“ a „Galbani.“Jsou to velmi silné značky, lidé tyto produkty dobře znají a jsou velmi oblíbené. Ročně produkujeme v Klatovech celkové objemy plus mínus 19 tisíc tun sýrů,“ říká Pierre Hecquet.

„Za naši vlajkovou loď považujeme mozzarellu. S její výrobou se začalo v Klatovech v roce 2010. A teď v roce 2023 jsme největším mimo Italským výrobcem mozzarelly v naší skupině. To znamená, že Lactalis má v Evropě mimo Itálii největší továrnu na výrobu mozzarelly právě u nás v Klatovech,“ uvedl Hecquet.

Produkty z Mlékárny Klatovy jdou na export a samozřejmě se prodávají i v Česku, jsou to především tvrdé a tavené sýry. Do Polska se zase vyváží největší množství mozzarelly. „Dále vyvážíme naše produkty do Francie, Německa, Srbska, Chorvatska, Rumunska, Španělska, Skandinávie Velké Británie a na Ukrajinu. Zpracováváme 100 procent mléka od tuzemských producentů. Máme samozřejmě několik dodavatelů, kteří jsou poblíž Klatov, ale ten největší je z Jihočeského kraje,“ informoval Pierre Hecquet.

Mlékárna Klatovy v současné době zaměstnává 375 zaměstnanců. „Vedle místních zaměstnanců máme také zahraniční agenturní pracovníky z Bulharska, Rumunska a také z Ukrajiny. Není jednoduché shánět nové zaměstnance, protože jsme hned vedle hranic s Německem, kde hledá hodně místních lidí uplatnění. Práce v naší mlékárně vyžaduje nasazení. Provoz jede nonstop, krávy dojí 24 hodin denně a sedm dní v týdnu, 365 dní v roce. Musíme být schopni všechno mléko zpracovat,“ říká ředitel mlékárny.

Nová historie Mlékárny Klatovy se začala psát v roce 2007, kdy do jejího života kapitálově vstoupila společnost Lactalis. Začaly masivní investice do rozšiřování výroby a modernizace, které stále ještě pokračují. Zejména se jednalo o vybudování nového výrobního střediska na výrobu čerstvých sýrů mozzarella, na místě původní a již nefunkční máslárny. Instalovala se nová technologie na výrobu mozzarelly, což znamenalo výrazné navýšení výrobních kapacit a skladovacích prostor. Od roku 2019 je v provozu nová výrobní linka na výrobu „mini“ mozzarelly.

„Letos jsme zahájili klíčový projekt Mozzarella 2033, což znamená další modernizaci a zvyšování výrobních kapacit. Startují také další projekty napříč celou společností týkající se kromě výroby také úspory energií, optimalizace jejich čerpání, využití alternativních zdrojů, ale také projekty zaměřené na posílení atraktivity společnosti a jejího vnitřního rozvoje,“ doplnil Michal Brada, generální ředitel Lactalisu v České republice.

Jak šel čas v Mlékárně Klatovy

Historie Mlékárny Klatovy a moderní produkce mléka se začala psát 30. března 1923, kdy bylo založeno mlékárenské a drůbežářské družstvo ŠUMAVA. Denní příjem mléka tehdy činil 800 litrů. V následujících letech se produkce zvýšila natolik, že bylo třeba vystavět nový závod. Počátkem 50. let je družstvo ŠUMAVA s třemi stovkami zaměstnanců znárodněno a v roce 1953 vzniká národní podnik Mlékařské závody v Klatovech.

Ještě koncem padesátých let dochází k opětovné změně názvu, na Západočeské mlékárny, národní podnik Klatovy. Připojují se k němu mlékárny v Mariánských Lázních, Karlových Varech, Sokolově a také mlékárny v Plzni, Stříbře a Kralovicích. Obří podnik ročně produkuje na 88 milionů litrů mléka a zaměstnává více než 1 100 lidí. Výroba mléka v Klatovech se nadále navyšuje. Denní produkce přesáhla 150 tisíc litrů mléka denně. V 70. letech se rozbíhá éra plastových obalů a sáčků z PVC, je do nich baleno mléko i kysaná smetana či acidofilní mléko. Je otevřena také nová výrobna jogurtů, která umožní dvojnásobně navýšit jejich výrobu, na osm tisíc kusů denně.

Začátkem 80. let se začíná budovat nový areál mlékárny. Po jeho dokončení jde o jednu z nejmodernějších a největších mlékáren v Evropě. Jen tavírna sýrů měla kapacitu šest tisíc tun ročně, porcovna sýrů zvládala zpracovat pět tisíc tun ročně na dvou balících linkách. Po privatizaci v 90. letech ale vedení podniku postupně ustupuje od výroby tavených sýrů. Je zrušen provoz máslárny, naopak se rozbíhá výroba termixů a jogurtových a smetanových pohárů.

V roce 2007 přichází pro mlékárnu zásadní změna, do podniku vstupuje vlastnicky společnost Lactalis. Ta rozjede restrukturalizaci výroby a začne s masivními investicemi. Končí výroba termixů a kysaných výrobků, veškerá pozornost se věnuje výrobě sýrů. Je obnovena tavírna a rozjíždí se nová porcovna sýra. Stoleté výročí svého založení pak oslavila Mlékárna Klatovy velkou zahradní party s pestrým programem pro rodiny svých současných i bývalých zaměstnanců.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lactalis/Publicis Groupe

Štítky Mlékárna Klatovy, Mlékárna oslavila 100 let, výroba mozarelly, mozerella Galbani, modernizace mlékárny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mlékárna Klatovy oslavila 100 let od svého založení. Do celé Evropy vyváží mozarellu Galbani a sýry Président  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.