Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Prvním krokem k proměně nevábné lokality na náměstí Emila Škody má být stavba nového bytového domu

Na náměstí Emila Škody plánuje město Plzeň vybudovat nový bytový dům. Uvnitř by mělo být 60 bytů o dispozici 2+kk a 3+kk. Objekt dotvoří a uzavře stávající blok domů, přičemž se stane součástí východní strany „nového náměstí Emila Škody“. Jde o lokalitu v blízkosti centra města. Aktuálně se na náměstí i v jeho okolí a zejména pak v nechvalně proslulém podchodu hrůzy pohybují velmi často problematické osoby a konzumenti drog.

Město chce náměstí u autobusového nádraží i jeho okolí proměnit v plnohodnotnou městskou čtvrť s byty, obchody, kancelářemi. Nový bytový dům má být jedním z prvních viditelných kroků k revitalizaci a proměně tohoto území.

„Naším cílem je využívat městské pozemky pro tvorbu nájemního bydlení pro občany, kteří nedosáhnou na vlastní byt. V tomto případě navíc pomůžeme revitalizovat lokalitu, která se bude do budoucna rozvíjet v kvalitně urbanizovanou čtvrť s dostatkem zeleně a veřejných prostorů,“ přiblížil technický náměstek primátora města Plzně Pavel Bosák (Piráti).

Pro lokalitu okolí Centrálního autobusového nádraží nyní Útvar koncepce a rozvoje Magistrátu města Plzně (MMP) aktualizuje územní studii, která vymezí stavební bloky a stanoví regulaci pro výstavbu. Jedním z nich je právě stavební blok daný ulicemi Husova, Tylova, Husovým náměstím a náměstím Emila Škody. Původní blok není dokončený a je třeba ho uzavřít neboli dostavět směrem do náměstí Emila Škody.

Podle studie má nový dům navržená dvě podzemní podlaží s parkovacími stáními a šest nadzemních pater se sedmým ustupujícím patrem. V přízemí budou nebytové prostory určené pro obchod a služby, ve vnitrobloku architekt navrhuje pobytovou zeleň. „Byty jsou navrženy s ohledem na možný požadavek bydlení jak pro rodiny s dětmi, tak pro seniory. Vybrané byty lze také vybavit pro osoby s omezenou schopností pohybu, tedy pro bydlení hendikepovaných občanů,“ uvedla Světlana Budková (STAN), radní pro oblast bytovou včetně dostupného a sociálního bydlení.

Střecha bytového domu je řešena jako zelená, má mít vliv na zlepšení mikroklimatu, zachytávání prachu a nečistot z ovzduší či snížení hluku v zástavbě. Návrh také počítá s retenčními nádržemi pro zachycování dešťových vod, které mohou být dále využity např. pro závlahu zahrady ve vnitrobloku. Zatím není jasné, kdy by se měl dům začít stavět a jak bude město stavbu financovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová, vizualizace Ateliér Nosek & Raffelová architekti s.r.o

Štítky bytový dům, stavba bytového domu, náměstí Emila Škody, městský dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvním krokem k proměně nevábné lokality na náměstí Emila Škody má být stavba nového bytového domu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.