Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Americká společnost vybudovala v Plzni závod na výrobu nekonečně recyklovatelných nápojových plechovek

Zcela nový a nejmodernější závod na výrobu nekonečně recyklovatelných hliníkových nápojových plechovek představila americká společnost Ball v plzeňské průmyslové zóně na Borských polích. Jedná se o jednu z největších soukromých investic v ČR za posledních několik let ve výši 170 milionů eur. Vzniklo také 200 nových pracovních míst.

Při budování nového výrobního závodu se kladl důraz nejen na výrazný design, ale také na promyšlené nakládání s energiemi a důrazem na udržitelnost. Továrna si vysloužila i nominaci v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2022. Nový závod na ploše o rozloze více než 47 000 metrů čtverečních doplnil stávající výrobu v Ejpovicích u Plzně, která funguje již více než 25 let. Továrna Ballu v Plzni ročně vyprodukuje miliardy plechovek pro přední výrobce nápojů v ČR i v zahraničí. 

„Příkladem technologií minimalizujících dopady na životní prostředí je například střecha, která je pokryta fólií s vysokou odrazivostí, což snižuje tepelný ostrov. Díky spolupráci s městem Plzeň je celá budova napojena na městský zdroj tepla, které je z velké části vyráběno pomocí biomasy, čímž se snižuje uhlíková stopa. Ve vnitřním vytápění využíváme rekuperace tepla z výroby a nezapomínáme ani na úsporná LED svítidla. Čeká nás také instalace fotovoltaických panelů pro zvýšení objemu energie z obnovitelných zdrojů,“ vysvětluje Radek Mádr, ředitel závodu Ball Beverage Packaging v Plzni.

V celé budově byly využity materiály, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Na západní fasádě například vznikne zelená stěna z popínavých rostlin, která pomůže ochlazovat budovu a její bezprostřední okolí. V rámci přilehlé retenční nádrže vznikl lokální biotop. V areálu do budoucna proběhnou rozsáhlé sadové úpravy včetně osazení louky a lokálních broukovišť či ještěrkovišť, které pomohou rozvíjet lokální biodiverzitu.

Použití plechovek je nekonečné díky recyklaci

„S globální mírou recyklace kolem 70 procent a vysokými výtěžky ze samotného procesu jsou hliníkové plechovky nejvíce recyklovaným nápojovým obalem na světě. Hliníková nápojová plechovka umožňuje při správné recyklaci v podstatě nekonečný cyklus výroby, spotřeby, recyklace a opětovné výroby. Náš postoj je proto jednoznačný: vyrábíme produkt budoucnosti, který umožní naplnit cíle cirkulární ekonomiky. A každý den musíme tento odkaz budovat. Důkazem toho je, že jsme postavili jeden z nejmodernějších provozů svého druhu minimálně v České republice,“ říká Radek Mádr ze společnosti Ball. Podle něj se odhaduje, že v ČR se recykluje jen kolem 30 procent nápojových plechovek. Ke zvýšení podílu by proto přispělo i uvažované zálohování, míní Mádr. „Náš materiál je z 80 procent z recyklátu, surového hliníku máme jen minimum. V ČR ale nemáme dodavatele, který by byl schopen splnit naše kvalitativní požadavky, vstupní materiál vozíme ze západní Evropy, z Německa nebo Francie," uvedl Mádr.

Při správném třídění odpadu trvá 60 dní, než se prázdná plechovka recykluje, naplní a dostane zpět k zákazníkovi. Ballu trvá výroba jedné plechovky asi 30 minut. Do firmy přichází zpracovaný recyklovaný hliník ve svitcích, na nichž je několik kilometrů hliníkového plechu. Z něj se razí mělké kalíšky, které se protahují, a tím se zmenšuje tloušťka materiálu až na sílu lidského vlasu. Po umytí a sušení míří plechovky do výkonného tiskařského stroje, po natištění podle požadavků zákazníka a nalakování míří na vypálení barvy, na nalakování vnitřku speciálním lakem pro styk s potravinami a po dalším vytvrzení je čeká ještě závěrečné formování hrdla a příruby. Technologie se stále zlepšují - před 20 lety se z jednoho kilogramu hliníku vyrobilo 40 plechovek, dnes 90, uvádí firma.

„Jak jsem se dozvěděl, trend poptávky spotřebitelů, a tím pádem i výrobců nápojů, po plechovkách stabilně roste každý rok. A to nejen v České republice. Je to tedy odvětví průmyslu, které má obrovský potenciál. Jsem přesvědčen, že přístup společnosti Ball je hodný následování. Přesně takové firmy v našem kraji chceme. Vždyť kde jinde než v hlavním světovém městě výroby piva by taková společnost měla působit,“ ptá se řečnicky Rudolf Špoták (Piráti), hejtman Plzeňského kraje.

Nový výrobní závod na Borských polích je vůbec prvním projektem v rámci území Panattoni Pilsen Digital Park. Jedná se o rekultivovaný brownfield po části bývalých Škodových závodů. Stavba na brownfieldu je sice investičně i technicky mnohem náročnější než výstavba na zelené louce, ale z hlediska udržitelného rozvoje je to správná cesta.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ball Beverage Packaging

Štítky Ball, nová továrna, výroba plechovek, hliníkové plechovky, nápojové plechovky, Ball Beverage Packaging

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americká společnost vybudovala v Plzni závod na výrobu nekonečně recyklovatelných nápojových plechovek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.