Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Úspěšný pár orlů mořských dokázal vychovat během šesti let sedm mláďat. Teď dostali dravci nové hnízdo

Kompletní opravou prošlo v terénu ještě před příchodem špatného počasí další hnízdo orlů mořských v lesní lokalitě nedaleko od boru na Tachovsku. V průběhu šesti let na okolních stromech úspěšně vychoval pár orlů mořských celkem sedm mláďat a vystřídal tak celkem tři hnízda.

„Loni jedno hnízdo strhla vichřice, druhé je ve velice rušné a frekventované části lesa a třetí spadlo již před lety. Proto jsme teď hned v těsném sousedství prvního hnízda opravili naši původně špatně zhotovenou (nefunkční) starou hnízdní podložku a připravili orlům náhradní hnízdní možnost na rok 2024,“ vysvětlil Karel Makoň z plzeňského dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).

Původní druhé hnízdo po loňské vichřici, kdy se zlomila hlavní nosná větev, je pro orly nepoužitelné a hlavně nebezpečné. Snaha udělat fungl nové hnízdo na stejné borovici však nevyšla, neboť po kontrole koruny borovice se zjistilo, že ho není kam umístit. „Zda nové hnízdo od Jiřího Segeče a DES OP orli přijmou, se ukáže v následujících letech. Uvidíme,“ dodává Makoň.

Experti instalovali 40 metrů nad zemí do špičky smrku nové a bezpečnější hnízdo pro orla mořského

Nové hnízdo pro orla mořského instalovali do špičky vzrostlého smrku experti z plzeňského dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP). Náročná operace ve výšce se uskutečnila na jednom z kopců nedaleko od obce Žebráky na Tachovsku....

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky hnízdo pro orla, instalace hnízda, orel mořský, DESOP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěšný pár orlů mořských dokázal vychovat během šesti let sedm mláďat. Teď dostali dravci nové hnízdo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.