Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Experti instalovali 40 metrů nad zemí do špičky smrku nové a bezpečnější hnízdo pro orla mořského

Nové hnízdo pro orla mořského instalovali do špičky vzrostlého smrku experti z plzeňského dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP). Náročná operace ve výšce se uskutečnila na jednom z kopců nedaleko od obce Žebráky na Tachovsku. Původní hnízdo evidované od roku 2022, na kterém bylo loni jedno mládě, pravděpodobně shodil vítr.

„Celkem pak čtyři hodiny trvala úprava špice smrku a instalace nové hnízdní podložky a hnízdního základu nového orlího hnízda. Bylo to náročné a bylo to naše první orlí hnízdo, které jsme realizovali podle vzoru a technologie kolegy Lubora Křížka (Daruj křídla) který loni pro nás a Plzeňský krajský úřad realizoval spolu s kolegyní Rudolfou Košanovou novou náhradní hnízdní podložku na kopci Chejlava u Blovic. I tady bylo nutné hnízdo přesunout na bezpečnější strom. O tom, že se to Luborovi a Rudce povedlo, svědčí skutečnost, že hned letos hnízdo orli okamžitě obsadili a my na něm kroužkovali dvě mláďata,“ informoval Karel Makoň ze spolku DESOP.

Nejtěžší práci při instalaci nového a bezpečnějšího hnízda pro orly mořské na Tachovsku pak odvedl vysoko v koruně smrku Jiří Segeč. „Podpora hnízdních možností a zabezpečení hnízd orlů mořských je prioritou ochrany druhu, jelikož míst, kde by mohl tento jeden z největších orlů hnízdit, je v naší krajině poměrně málo. Navíc námi evidovaná hnízda pak decimuje hlavně silný nárazový vítr a vichřice. Čím dál větší problém je počet dostatečně velkých a vysokých stromů, kde by mohli orli hnízdit. Jen pro zajímavost, hnízdo u Žebráků je na smrku ve výšce bezmála 40 metrů nad zemí,“ dodal Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky hnízdo pro orla, instalace hnízda, orel mořský, DESOP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti instalovali 40 metrů nad zemí do špičky smrku nové a bezpečnější hnízdo pro orla mořského  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.