Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po úspěšné adopci mladého čápa upálilo v Maďarsku elektrické vedení na jeho první cestě do teplých krajin

Smutný konec má příběh mladého čápa z hnízda v Teplé, který letos krátce po vylíhnutí přišel se svým sourozencem o jednoho z rodičů. Obě mláďata dali experti z plzeňské záchranné stanice k adopci do jiných hnízd a podařilo se je úspěšně odchovat u náhradních rodičů. Teď ale přišla špatná zpráva z Maďarska. Jeden z dvojice zachráněných čápů se tam upálil na sloupu elektrického vedení.

Že na sledovaném hnízdě v Teplé chybí jeden z rodičů se zjistilo 13. června. „Letos tam čapí pár týden předtím vyseděl z vajec jen dvě čapí mláďata. Už 24 hodin tam ale stál jen ten jeden okroužkovaný rodič. Ornitologický kroužek je v tomto případě stoprocentním identifikačním znakem jednoho z rodičů, jelikož ten druhý, co nosí krmení a střídá, ho na noze nemá,“ vysvětlil Karel Makoň z plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).

Celou noc a ještě druhý den ráno se čekalo na to, zda se přeci jen druhý čapí rodič na hnízdě objeví. Nebylo jasné, zda při cestě za potravou zahynul. Večer i ráno však byla situace stejná, navíc mláďata už několik hodin nebyla nakrmena a hrozilo že když kroužkovaný rodič hnízdo opustí a poletí pro krmení, tak hnízdo obsadí jiný konkurenční pár čápů, který mláďata z hnízda bez milosti vyhodí. Padlo proto rozhodnutí o zahájení záchranné akce ve spolupráci s hasiči a jejich výškovou technikou.

K hnízdu vystoupal Pavel Olbert, který následně snesl dvě malá a vyhladovělá mláďata. Ta přes síť dalších příznivců naší činnosti okamžitě putovala v krabici až do Plzně na Záchrannou stanici živočichů s tím, že až dorostou do věku minimálně tří týdnů, tak je lze adoptovat. „To se také stalo a dne 23. června jsme s kolegou Milošem Paiskeram přistrčili jedno mládě z Teplé ke třem původním mláďatům do hnízda v Žírovicích u Františkových Lázní. A druhé ke dvěma původním mláďatům na hnízdo v obci Brod nad Tichou na Tachovsku. Obě dvě adopce jsme spolu s místními bedlivě sledovali a měli jsme obrovskou radost, že všechna okroužkovaná mláďata čápů nakonec svá hnízda úspěšně opustila,“ informoval Makoň.

Bohužel od kolegů ornitologů z Maďarska v minulých dnech dorazilo zpětné hlášení. od kolegů z Maďarska. „Náš adoptovaný čáp bílý s kroužkem CH361 byl nalezen čerstvě mrtvý pod dráty elektrického vedení v Maďarsku oblasti Bösárkány. Bylo to přesně 407 km od hnízda a 50 dní po kroužkování a adopci,“ dodal smutně Makoň k případu, který se tak uzavřel. Podle jeho slov se ročně na drátech elektrického vedení i přes veškerou snahu ochranářů a energetiků upeče anebo do nich na celém světě narazí tisíce, možná i miliony zdravých a reprodukce schopných ptáků.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP, Pixabay,

Štítky čáp bílý, čápi, sledování čápa, čapí hnízdo, čáp zahynul, adopce čápa, DESOP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jo holt to stále ještě dost často stavá,ale naštěstí po celé Evropě se dráty vysokého napětí v rámci modernizace sítě davají pod zem!!!!!Například v Dánsku a Skandinávii se to děje už delší dobu!!!!!!!

Neděle, 10. září 2023, 15:49Odpovědět

Po úspěšné adopci mladého čápa upálilo v Maďarsku elektrické vedení na jeho první cestě do teplých krajin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.