Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Senátní kandidáty pro Plzeň vybraly zatím jen některé strany

Zatím jen některé strany vybraly své kandidáty, kteří se budou na podzim ucházet o místo senátora v obvodu číslo 9 Plzeň-město. Svoji pozici bude obhajovat současný senátor a starosta druhého plzeňského obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner z ODS, jehož kandidaturu už potvrdil regionální sněm strany. Lídra si zvolili také Piráti, KSČM či ČSSD. U mnohých stran musí jména ještě potvrdit celostátní nebo krajské orgány strany.

Jasno mají Piráti, kteří už vybrali svého kandidáta. Je jím pětačtyřicetiletý živnostník a člen zastupitelstva Plzně a třetího městského obvodu Daniel Kůs. Předsednictvo krajské ČSSD schválilo jako kandidáta pro senátní volby v obvodu Plzeň-město neonatologa Jiřího Lišku. Komunisté na krajské konferenci nominovali Václava Heřmana, který je členem městského výboru KSČM v Plzni.

ANO podle krajského šéfa Romana Zarzyckého zatím kandidáta nezvolilo, jasno bude do května. TOP 09 podle krajské manažerky Evy Šafránkové vlastního kandidáta nemá. Rozhoduje se, zda se v Plzni spojí podobně jako pro krajské volby s ODS a podpoří jejího kandidáta Aschenbrennera. Ani lidovci svého senátního kandidáta nepostaví a jsou rovněž připraveni vyjádřit podporu současnému senátorovi Aschenbrennerovi. Jasno zatím nemá ani STAN. Podle krajského manažera Václava Cinádra krajský sněm navrhne jméno kandidáta a bude pak na celostátním vedení strany, zda jeho kandidaturu potvrdí, nebo zda se rozhodne podpořit kandidáta jiné strany. Senátního kandidáta zatím nejmenovala ani SPD.

Senátní obvod Plzeň-město měl dosud nového senátora po každých volbách. V letech 1996 až 2002 byl senátorem Bohumil Kulhánek z ODS, následoval Richard Sequens za US-DEU, Jiří Bis z ČSSD a nyní Aschenbrenner z ODS, který kandidoval v koalici s Korunou českou.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, senát, Plzeň, ODS, ČSSD, Lumír Aschenbrenner, KSČM, Česká pirátská strana, Plzeň 2-Slovany, Daniel Kůs, Jiří Liška, Václav Heřman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senátní kandidáty pro Plzeň vybraly zatím jen některé strany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.