Počasí dnes27 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Makovice věže historické vily neobsahovala žádné poselství, teď to její majitel napravil a vložil tam tubus s dokumenty

Velké očekávání předcházelo nedávnému otevření makovice věže během rekonstrukce novorenesanční Fitzovy vily v Rokycanech. Přišlo ale zklamání, bohužel makovice byla zcela prázdná a nenesla žádné poselství předchozí generace. To teď ale napravil současný majitel objektu, který do věže vložil tubus se svým poselstvím pro příští generace.

„Majitel vily Robert Beneš, ze které vznikne v příštím roce hotel, uložil do makovice věže měděný tubus s pětistránkovým dokumentem na speciálním archivním papíru, ve kterém popsal své záměry s vilou a její přestavbou na hotel. Zároveň popsal aktuální situaci v Rokycanech. V rámci rekonstrukce věže byla 16. června makovice otevřena, bohužel nenesla žádné poselství,“ informovala mluvčí rokycanské radnice Adriana Jarošová.

Fitzova novorenesanční vila v Rokycanech byla postavena roku 1869 jako sídlo společnosti Mirošovské kamenouhelné těžařstvo. Budova se nachází v Jiráskově ulici a prochází náročnou rekonstrukcí s plánem proměny v hotel s wellness centrem, fitness sálem a originální restaurací. Robert Beneš plánuje otevřít nový hotel na jaře roku 2024.

Roku 1903 odkoupil od Mirošovského těžařstva stavbu její někdejší vysoký představitel, důlní inženýr a podnikatel Johann Fitz, kam se na stáří přestěhoval. Byl mimo jiné majitelem továren na keramiku a rozsáhlého závodu Johann Fitz, továrna na hliněné a šamotové zboží v Horní Bříze. Budova byla upravena jako rodinná sídelní vila. Fitz zemřel roku 1906, stavbu poté odkoupila obec a nechala ji přestavět v novorenesančním slohu. Po únoru 1948 zde bylo zřízeno sídlo Okresní vojenské správy, od 90. letech 20. století zde pak byla zřízena služebna Policie ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adriana Jarošová

Štítky poselství pro příští generace, rekonstrukce vily, Fitzova vila, měděný tubus, poselství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Makovice věže historické vily neobsahovala žádné poselství, teď to její majitel napravil a vložil tam tubus s dokumenty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.