Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Z bývalého pivovaru po rekonstrukci vznikl TechTower. Objekt se probojoval mezi pět finalistů prestižní soutěže

Bývalý plzeňský pivovar Světovar, ze kterého po letos dokončené rekonstrukci vznikl vědeckotechnický park TechTower se úspěšně probojoval mezi pět finalistů prestižní evropské soutěže Regiostars 2023. TechTower je projekt města Plzně, díky němuž byla zrekonstruována část památkově chráněných objektů v areálu bývalého pivovaru.

Samotný TechTower se rozkládá na ploše deset tisíc metrů čtverečních a celá stavba vyšla na 780 milionů korun. Uvnitř se mimo jiné nachází i vodní nádrž o hloubce deseti metrů, která je určena pro testování podvodních robotů. Rozsáhlou rekonstrukcí se podařilo vrátit život dosud chátrajícího pivovaru a vdechnout mu novou funkční náplň. TechTower nabízí zázemí a podporu inovačním firmám a startupům, které přináší obyvatelům plzeňského regionu atraktivní pracovní místa a přispívají k jejich dobrému životu.Poskytuje také zázemí a kanceláře pro inovativní firmy, technologické nadšence, programátory a začínající podnikatele. Studenti mohou své nápady realizovat v coworkingu a sdílených dílnách. V areálu funguje velký multifunkční sál, laboratoř virtuální reality nebo restaurace s kavárnou.

Soutěž Regiostars oceňuje inovativní projekty spolufinancované z evropských fondů, které přispívají k regionálnímu rozvoji. „Regionální hvězdou už se TechTower stal, teď máme šanci být hvězdou i v evropském měřítku. Jestliže jsme odbornou porotu zaujali natolik, že jsme z 228 projektů postoupili do TOP 5, pak máme určitě v Bruselu šanci uspět. I když ostatní finalisté třeba z Německa nebo Španělska pro nás budou tvrdou konkurencí,“ řekl Daniel Kůs (Piráti), radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

V rámci soutěže odborná porota posuzovala rekordních 228 projektů, z nichž vybrala celkem 30 finalistů v jednotlivých kategoriích. Plzeňský TechTower se utká o umístění se čtyřmi dalšími projekty v soutěžní kategorii „Konkurenceschopná a inteligentní Evropa“, v níž soutěží projekty zaměřené na inovativní a inteligentní ekonomickou transformaci. V říjnu proběhne v rámci Evropského týdne regionů detailní představení projektu a jeho přínosů před odbornou porotou v Bruselu. Vítězové letošního ročníku pak budou vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu 16. listopadu v Ostravě. Od 14. září bude spuštěno hlasování o Cenu veřejnosti na webu ZDE, ve kterém se utká všech 30 vybraných finalistů napříč jednotlivými soutěžními kategoriemi.

O život v TechToweru se stará Správa informačních technologií města Plzně, jejíž zástupci budou v Bruselu obhajovat přínosy technologického parku pro plzeňský region. „Otevřením TechToweru došlo také k rozšíření odborných služeb, které může Plzeň firmám nabídnout. Jde hlavně o startupové poradenství, mentoring v oblasti vedení a marketingu, zprostředkování kontaktů a sdílení informací. V TechToweru propojujeme studenty s firmami, komunita roste a přirozeně se vyvíjí. Díky němu máme šanci udržet v regionu talentované lidi, podporovat inovační podnikání a pracovat na tom, aby Plzeň nebyla sídlem takzvaných montoven, ale městem dlouhodobých a kvalitních zaměstnavatelů,“ uvedl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch, Plzen.eu

Štítky TechTower, areál Světovar, rekonstrukce Světovaru, bývalý pivovar, soutěž Regiostars 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Jistě je to hezky provedené. Jenom nechápu, proč se v české Plzni musí všechno musí jmenovat anglicky. Bylo snad někomu ze strany anglicky mluvících zemí slíbeno nějaké ocenění?

Neděle, 20. srpna 2023, 08:39Odpovědět

Z bývalého pivovaru po rekonstrukci vznikl TechTower. Objekt se probojoval mezi pět finalistů prestižní soutěže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.