Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Tajemná hlava plující nad vodou vyvolává u lidí nadšené reakce. Úchvatně se zrcadlí na klidné hladině

Tak tohle je opravdu veliká paráda! Tajemná hlava plující po hladině se stala novou dominantou vyhlášeného Lomu Starý Klíčov u Mrákova na Domažlicku. Úchvatné dílo vytvořil francouzský umělec Fred Martin během tradičního mezinárodního uměleckého sympozia, které právě skončilo. Návštěvníci Lomečku jsou nadšeni a pro magickou hlavu vytvořenou z proutí se teď hledá to správné jméno.

„Už roky tady pořádám v našem Lomečku mezinárodní umělecká sympozia. Letos v rámci sympozia vznikla plovoucí hlava od Freda Martina, obraz od Micheala Rittsteina, (který má nedaleko chalupu) a dále také obraz od Miroslava Pošvice. Pak je tady také socha schoulené postava, jde o lidskou fosilii, kterou vytvořila Jitka Kusová. Michala Sodja vytvořil na sympoziu harmonikáře. A už několik let zde postupně vzniká velká mozaika od Mariky Toman Bumbálkové. Letos ji obohatila o postavu potápěče,“ uvedl pro Plzeňskou Drbnu Zdeněk Zrůst, organizátor sympozia a provozovatel Lomečku.

„I když sympozium skončilo 10. srpna, tak tady stále ještě máme výstavu fotografií z filmu Kuky se vrací, jejichž autorem je fotograf Jiří Hanzl. Ten se jako filmový fotograf podílel na natáčení mnoha českých i zahraničních filmů,“ řekl Zdeněk Zrůst. Také pražský fotograf Hanzl má k Domažlicku velký vztah rovněž díky své chalupě. Všechna díla i mnohá díla z dřívějších sympozií jsou k vidění v romantickém areálu Lomečku.

Největší obdiv ovšem zaslouženě sklízí úchvatná hlava od Francouze Freda Martina. Autor ji umístil na plovoucí molo, které je téměř celé potopené. Díky tomu se tak hlava efektně vznáší nad hladinou. „Lidé jsou opravdu nadšení z toho, jak moc se to povedlo. Přes den ta hladina není jako zrcadlo, ale je zčeřená od lidí, kteří se zde koupají. Tak ten celkový efekt úplně nevynikne. Ale když se hladina třeba večer nebo ráno uklidní, tak je potom naprosto úžasné, jak se ta druhá polovina tváře zrcadlí v té vodě. Hlava je upletena z lískových a vrbových prutů. Rozměry jsou přibližně 6 x 2,5 metru,“ popsal dílo Zdeněk Zrůst. Lze předpokládat, že proutí, ze kterého je hlava upletena, ještě obrazí a zazelená. Dílo pak dostane ještě další rozměr.

A stále se také hledá pro hlavu jméno. Máte nějaký tip? Pokud chcete vidět nejen magickou hlavu, ale i díla ostatních umělců, vypravte se proto v nejbližších dnech do Lomu Starý Klíčov. Vedle opravdového umění tam totiž zažijete i fantastické koupání v průzračné vodě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Zrůst

Štítky Lomeček, Lom Starý Klíčov, umělecké sympozium, tajemná hlava, umělecká díla, Zdeněk Zrůst

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tajemná hlava plující nad vodou vyvolává u lidí nadšené reakce. Úchvatně se zrcadlí na klidné hladině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.