Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Nová komentovaná prohlídka seznámí s úspěšnými podnikateli, kteří ale upadli v zapomnění

Plzeň a průmysl k sobě neodmyslitelně patří, přičemž každý si asi vybaví jméno je jako je například Emil Škoda. Do života a podoby západočeské metropole promlouvali i mnozí další, ale historie na ně skoro zapomněla. Napravit se to snaží speciální komentované procházky, které zájemce seznámí například s příběhy podnikatelů jako byl Jan Cingroš, Tomáš Khüre nebo například stavitel Martin Stelzer.

Víte, podle koho se jmenuje Martinská ulice v centru Plzně? Nejde o kdejakého Marina, ale o stavitele Martina Stelzera, bez něhož by Plzeň vypadala o poznání jinak a kdoví, jestli by ji v zahraničí proslavil pěnivý mok. Právě Stelzer totiž stojí za nejstaršími a dodnes fungujícími plzeňskými pivovary, do kterých přivedl sládka Josefa Grolla, jenž stojí za vznikem legendárního plzeňského ležáku. Stelzer postavil Saský most, starou synagogu a mnoho další staveb, okolo kterých denně prochází stovky Plzeňanů. Žádná z budov ale nenese cedulku s jeho jménem a komunisté dokonce nechali odstranit i stavitelův rodinný hrob.

Postavil stovky domů i dva největší plzeňské pivovary, přesto ho téměř nikdo nezná

Kdyby Plzní neprošel Martin Stelzer, zcela jistě by vypadala o poznání jinak a kdoví, jestli by ji v zahraničí proslavil pěnivý mok. Právě on stojí za nejstaršími a dodnes fungujícími plzeňskými pivovary, do kterých přivedl sládka Josefa Grolla,...

Václav Brožík starší byl naopak dvorním dodavatelem kočárů pro císaře Františka Josefa I. Jeho syn Václav se poté s Františkem Křižíkem podílel na rozjezdu plzeňské tramvajové dopravy a z výroby kočárů přesedlal na výrobu automobilových karoserií.

„Kdo vydláždil plzeňské ulice, kdo vyráběl nejlepší kachlová kamna v Rakousku-Uhersku, jaký rodinný klan podnikal v lokalitě U Zvonu, kdo byli první plzeňští fotografové anebo jaká firma sídlila v domě U Zlatého lva?“ ptají se organizátoři komentovaných prohlídek s názvem Stopy průmyslové revoluce.

Na všechny tyto otázky odpoví již zmíněné procházky, které připravilo Turistické a informační centrum, přičemž volné jsou ještě dva termíny. První připadá na tuto sobotu 12. srpna a druhý na 19. srpna. Sraz je vždy v 15:30 před „íčkem“ hned vedle radnice na náměstí Republiky. Vstupenky můžete zakoupit online nebo na místě.

Ohodnoť článek

Foto Visit Pilsen

Štítky komentované prohlídky, plzeňští podnikatelé, průmyslníci, tip na výlet, Václav Brožík, Jan Cingroš, Tomáš Khür, Martin Stelzer.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová komentovaná prohlídka seznámí s úspěšnými podnikateli, kteří ale upadli v zapomnění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.