Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Špinavé a zapáchající jezírko drtivě kritizované veřejností je už minulostí. Nečistilo se kvůli pulcům a žábám

Na silně zaneřáděné jezírko v parku u majáku ve Chvojkových lomech v plzeňské městské části Slovany si v minulých dnech stěžovali občané města nejen na sociálních sítích, ale i prostřednictvím speciální aplikace PlzniTo.cz. Ta slouží k nahlašování různých nešvarů na území města. Teď už je jezírko vyčištěné. Vedení obvodu vysvětlilo, že jezírko dříve nešlo vypustit a vyčistit, protože se tam měnili pulci v žáby.

„Jezírko zapáchá. Je v něm bordel a humus. Nikdo se o ně nestará. Před lety to bylo místo, kde se v horku mohly svlažit i děti. Teď je to odporná jedovatá louže v parku, kde je spousta dětí.“ Přesně tak zněl doslova jeden popis hlášení stavu jezírka ve zmíněné aplikaci PlzniTo.cz. Nechyběly samozřejmě ani fotografie dokládající znečištění jezírka, které se objevily na sociálních sítích.

Na kritiku teď reagoval obvod Slovany vysvětlením, ale hlavně oznámením, že špinavé jezírko už je minulostí. „Pro ptáky a hmyz znamenají vodní prvky možnost osvěžení. Ve Chvojkových lomech využívají jezírko také obojživelníci, a to jako místo pro rozmnožování a vývoj. Mimo jiné zde najdete ropuchu obecnou a ropuchu zelenou. Populace těchto žab byla již v minulých letech se zájmem sledována návštěvníky tohoto oblíbeného parku a veřejnost kladla důraz na jejich bezpečný vývoj,“ uvedla místostarostka MO Plzeň 2 Slovany Eva Trůková.

„Všichni obojživelníci jsou navíc ze zákona chráněni a jejich vývoj nesmí být zásahem člověka ohrožený. Dokud se v jezírku vyvíjeli jedinci obojživelníků, nebylo ho možné vypouštět a čistit. K tomu došlo až po přerodu pulců v žáby, které už pobyt na souši přežijí,“ zdůvodňuje pozdější čištění oblíbené vodní plochy Eva Trůková.

Několikrát týdně je podle jejích slov ve Chvojkových lomech zajištěna také údržba, aby se dosáhlo pořádku. Slovanský obvod proto vyzývá návštěvníky, kteří se stanou svědky znečišťování nebo jiného poškozování veřejného prostoru, mohou kontaktovat městskou policii a pomoci tak udržovat pořádek v našem obvodu. K hlášení konkrétních problémů je možné využít také portál a aplikaci PlzniTo.cz. Vyčištění jezírka občané následně pozitivně hodnotili.

Vodní prvky ochlazují rozpálené město

Na území Slovan je celá řada vodních prvků, sloužících pro potěchu oka i ducha, k osvěžení, ale také ke zlepšení klimatu ve městě. „Zcela samostatnou kapitolou jsou pítka určená k osvěžení kolemjdoucích. Ta jsou pravidelně čištěna a dezinfikována tak, aby byly splněné všechny hygienické normy pro pitnou vodu. Najdete je například ve Chvojkových lomech nebo na křižovatce Slovanské a Liliové ulice,“ říká Eva Trůková.

Dalšími vodními prvky jsou fontány a jezírka, které plní hned několik funkcí a slouží nejen lidem ale i zvířecím obyvatelům. Primárně hrají estetickou roli, zlepšují vzhled daného místa. Okolí vodních prvků tak poskytuje místo pro relaxaci a uvolnění nejen při pohledu do vodní hladiny, ale i při poslechu dopadající vody ve fontánách. Fontána je před úřadem městského obvodu Plzeň 2 – Slovany, jezírko ve Chvojkových lomech.

„V souvislosti s vysokými teplotami, které nás během letních měsíců ve městě doslova rozpalují, navrhlo vedení obvodu zakomponování tzv. mlžítek do veřejného prostoru. Na Slovanech máme tento druh osvěžení již nainstalovaný ve Škoda sport parku, chceme jej doplnit do parku ve Chvojkovo lomech a zvažujeme i další lokality,“ doplňuje starosta Lumír Aschenbrenner (ODS).

„V současné době čelíme dlouhodobému suchu a extrémně vysokým teplotám, které jsou ještě umocňované městským prostředím, tvořeným převážně zpevněným povrchem. Tyto zpevněné povrchy, silnice, chodníky, stavby, a tak dále, nejsou na rozdíl od zeleně schopné samostatné termoregulace, proto se přes den přehřívají. Vodní prvky spolu s vegetací mají schopnost ochlazovat své okolí díky výparu vody Závěrem je třeba zdůraznit, že ve vodních prvcích je zakázané koupání. Nejsou a nikdy k tomuto účelu nebyly určené,“ dodává místostarostka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Indyana Helen / FB Plzeňáci, Petr Bejm MO Plzeň 2

Štítky jezírko u majáku, Chvojkovy lomy, znečištěné jezírko, žáby v jezírku, vyčištění jezírka, MO Plzeň 2 Slovany, Slovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Dříve bývalo zvykem, že v těch opravdu horkých dnech vyjížděly do ulic kropící vozy. Ty už jsem v plzeňských ulicí neviděl mnoho let. V jiných městech se však s nimi setkáte i dnes. V Plzni, která leží na soutoku čtyř řek, se patrně vodou musí šetřit. Nebo se šetří na vodě?

Sobota, 5. srpna 2023, 08:47Odpovědět

Špinavé a zapáchající jezírko drtivě kritizované veřejností je už minulostí. Nečistilo se kvůli pulcům a žábám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.