Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Tajemný zámeček Tři Trubky uprostřed brdských lesů se konečně otevře pro veřejnost. Pobývali tam i prezidenti

Ikonický, malebný, tajemný a dlouhá léta zapovězený zámeček Tři Trubky, ležící uprostřed brdských lesů se po rekonstrukci konečně otevře i pro návštěvníky Brd. Zámecký areál začne plnit funkci turistického centra, součástí bude Dům přírody Brd, který se otevírá pro veřejnost už ve středu 2. srpna. A chybět nebudou ani ubytovací kapacity pro veřejnost.

„Plníme slib, který jsme dali po zrušení vojenského újezdu v roce 2016, a to, že Tři trubky přeměníme ve vstupní bránu do Brd pro veřejnost. Ve středu otevřeme Dům přírody Brd i venkovní interaktivní areál pro malé i velké návštěvníky. Do podzimu představíme okružní trasu od zámečku Tři Trubky přes Kolvín, Padrťské pláně a vrchol Kočka,“ řekl ředitel Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Roman Vohradský.

Epicentrem třítrubeckého areálu, jehož další rozvoj mají VLS rozplánovaný i do příštích let, je Dům přírody Brd. Expozice v bývalých hospodářských objektech přiléhajících k zámečku představuje unikátní přírodu i nejzajímavější turistické cíle. Expozice vznikla ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny a Muzeem středních Brd, venkovní edukativně-zábavný areál pro děti. K vidění bude nový okruh po stopách armádní historie Brd, ale i projekt rozšířené reality, díky kterému si návštěvníci budou moci na zámeckém nádvoří pohladit brdského jelena, lišku či sovu.

Na Dům přírody volně navazuje další zrekonstruovaná památka, tentokrát technického charakteru - vodní elektrárna z 19. století. Ta ještě za války zásobovala energií zámek a hospodářské objekty. Na Tři Trubky se návštěvníci dostanou od odstavného parkoviště ve Strašicích i po nové dvoukilometrové značené stezce podél Klabavy.

Třítrubecký areál od neděle 6. srpna nabídne veřejnosti i jediné rekreační ubytovací kapacity na území CHKO Brdy. K dispozici bude zájemcům 11 lůžek v pětici stylově zařízených pokojů v nově rekonstruované historické budově hájenky. „Další ubytovací kapacity nabídne příští rok i samotný objekt zámečku po dokončení rekonstrukce vnitřních prostor,“ dodal David Novotný, ředitel divize VLS Hořovice, která lokalitu bývalého brdského újezdu spravuje.

Tři Trubky navštěvovali prezidenti, bylo tam ale i domácí vězení

Projekt v areálu Tří trubek si vyžádal investici 81. milionů korun, z nichž hlavní část pokryje dotace 69 milionů z programu Evropské unie Životní prostředí. Ikonický zámeček Tři Trubky leží v brdských lesích na soutoku Třítrubeckého a Padrťského potoka. Nechal jej vystavět na konci 19. století Jeroným Colloredo-Mansfeld. Stavbu navrhnul vídeňský architekt italského původu Camillo Sita v duchu doznívajícího romantismu. Teď se ještě v zámku rekonstruují interiéry za 23 milionů korun. Hotové budou do poloviny příštího roku, ubourá se přístavek kuchyně, která není původní, a mělo byt tam být dalších 15 lůžek k ubytování.

Památkáři schválili rekonstrukci střešní krytiny zámečku, kam se vrátí vybavení z dob rodu Colloredo-Mansfeldů, které nechali objekt pro 24 hostů v postavit roce 1890. „Byly tady vysoké stavy jelení zvěře, takže sem jezdilo hodně loveckých hostů," řekl Tomáš Makaj, vedoucí strašického Muzea středních Brd, který bude Dům přírody spravovat, provázet v něm a pořádat odborné přednášky. 

Ve 30. letech 20. století zde krátkou dobu pobýval prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v roce 1938 pak i jeho nástupce Edvard Beneš. Během německé okupace zde bydlel po svém sesazení z funkce velitele pozemních vojsk Wermachtu po neúspěšném útoku na Moskvu polní maršál Walther von Brauchitsch. Po roce 1948 sloužil k ubytování resortu obrany. Po zrušení vojenského újezdu Brdy v roce 2016 byl areál převeden do majetku Vojenských lesů a statků, které jej slíbily otevřít veřejnosti.

„Už se nemůžeme dočkat, až zámeček Tři Trubky konečně navštívíme a uvidíme zevnitř celý areál i jeho interiéry. Od zpřístupnění bývalého vojenského prostoru pro veřejnost jsme mohli kolem zámečku jen smutně procházet a nahlíželi jsme dovnitř jen přes plot. Teď se tam už podíváme. Moc se na to návštěvu těšíme," říká plzeňský turisita a častý návštěvník Brd Milan Bureš.  

Dům přírody Brd bude otevřen od dubna do září denně mimo pondělí od 10.00 – 11.00 a od 13.00 - 16.00 hodin. V zimní sezóně pak ve středu od 13.00 do 16.00, a v sobotu a neděli od 10.00 – 11.00 a od 13.00 - 16.00 hodin.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Sotona, Vojenské lesy, Richard Beneš

Štítky zámek Tři Trubky, brdský zámeček, zámek po rekonstrukci, Dům přírody Brd, Vojenské lesy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tajemný zámeček Tři Trubky uprostřed brdských lesů se konečně otevře pro veřejnost. Pobývali tam i prezidenti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.