Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sběratele i překupníky čeká velká výzva a dlouhá fronta. Novou pamětní bankovku vydá v srpnu město Plzeň

Další pamětní bankovku z limitované edice série Euro Souvenir vydá město Plzeň s motivem Velké synagogy. Na začátku září totiž uplyne 130 let od jejího otevření. Bankovky budou v prodeji od soboty 5. srpna podle přísně stanovených podmínek. V minulosti už Plzeň vydala několik jiných pamětních bankovek, na které pak jejich sběratelé a překupníci z celého Česka čekali hodiny ve frontách dlouhých až čtvrt kilometru. Lze proto předpokládat, že podobně tomu bude i tentokrát. O tyto bankovky mají zájem i zahraniční sběratelé.

Bankovky z limitované edice budou v prodeji od soboty 5. srpna od 9 hodin v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky vedle plzeňské radnice. Cena bankovky je 100 korun. „Bankovky vycházejí v nákladu 5000 ks. Pro prodej jsou stanoveny následující podmínky. Od čísla 11 do 100 je možné zakoupit maximálně dva kusy bankovek na osobu bez možnosti výběru čísla. Od čísla 101 do 5000 je možné zakoupit neomezený počet bez možnosti výběru čísla. Ročníková čísla od 1920 do 2023 je možné zakoupit maximálně jeden kus na osobu s možností výběru čísla,“ říká Dalibor Linda, vedoucí Turistického informačního centra.

Bankovky vydávané v limitovaných edicích Euro Souvenir sice mají nulovou nominální hodnotu, o to větší je pak jejich hodnota sběratelská. Jsou tištěné na stejný bavlněný papír jako pravá eura. Navíc jsou opatřeny i některými ochrannými prvky. Vzhledem k tomu, že se jedná o sběratelskou záležitost, mají na sobě i takové ochranné prvky, které zabrání jejich případnému zneužití například v automatech.

„Během letní sezony se snažíme návštěvníkům nabídnout vždy něco nového. Už v průběhu jara jsme uvedli dvě nové kolekce suvenýrů. Nyní připravujeme novou pamětní bankovku, která má být upomínkou 130. výročí otevření Velké synagogy. Ta patří vedle katedrály sv. Bartoloměje a jubilejní brány Plzeňského Prazdroje k hlavním ikonickým stavbám ve městě. Katedrála a pivovar už svoji bankovku mají. Sběratelům tak do sbírky logicky chybí Velká synagoga,“ dodal Dalibor Linda, vedoucí Turistického informačního centra.

Plzeňská Velká synagoga patří mezi tři největší v Evropě a pět největších na světě. S kapacitou až tři tisíce sedících věřících je největší synagogou v Česku. Veřejnosti byla otevřena začátkem září 1893. Synagogu za 2. světové války od zničení uchránila nejspíše poloha mezi dvěma domy a skutečnost, že sloužila jako sklad zabaveného nábytku a později jako dílna, kde se šily uniformy pro německé vojáky.V loňské roce byla po náročné rekonstrukci interiéru znovu zpřístupněna návštěvníkům. Na začátku září uplyne 130 let od jejího otevření veřejnosti.

Někteří lidé na sociálních sítích se okamžitě začali v diskusích jako obvykle rozčilovat, proč se pamětní bankovka vydává jako Euro, když v Česku platí koruna. „Proč euro?! Jsme v České republice!“ „Proč Euro? Máme snad korunu, ne?“ Odpověď je jednoduchá. Bankovky z limitované edice série Euro Souvenir vydávají jako jednotný koncept pro sběratele i další evropské státy a vždy jako Euro. Bankovky se pak katalogizují ve sběratelských katalozích.

Pamětní bankovka měla ukázat Plzeňany vítající osvoboditele. Místo toho ukazuje eskortu německého fanatika

Hlavním motivem pamětní eurobankovky vydané u příležitosti 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou měl být tank Sherman s osvoboditeli, které vítají nadšení Plzeňané při příjezdu 16. obrněné divize. Podle znalců a historiků je ovšem na...

V květnu 2020 vydalo město Plzeň poněkud kontroverzní pamětní eurobankovku. Hlavním motivem pamětní eurobankovky vydané u příležitosti 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou měl být tank Sherman s osvoboditeli, které vítají nadšení Plzeňané při příjezdu 16. obrněné divize. Podle znalců a historiků je ovšem na bankovce výjev z ikonické fotografie Mirko Křena zachycující tank, na kterém američtí vojáci společně s povstalci odvážejí dopadeného a zbitého staršího muže. Jednalo se o německého fanatika, který krátce předtím střílel po Plzeňanech z okna domu u dnešní Americké třídy. Těžko lze tedy hovořit o davu nadšených lidí, kteří v euforii vítají po příjezdu americké osvoboditele. Snímek byl pořízen asi čtyři hodiny po příjezdu Američanů do Plzně, kdy se na některých místech ještě likvidovala poslední hnízda odporu.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky pamětní bankovka, vydání pamětní bankovky, Euro Souvenir, Velká synagoga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sběratele i překupníky čeká velká výzva a dlouhá fronta. Novou pamětní bankovku vydá v srpnu město Plzeň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.