Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zlatá stezka je unikátním systémem pěších tras procházejících přes dva kraje, Šumavu i Český les. Chystá se její prodloužení

Rozvoj a prodloužení dálkové pěší turistické trasy Zlatá stezka chystá Plzeňský kraj. Trasa prochází Plzeňským a Jihočeským krajem skrze Český les a Šumavu, začíná v Chodové Plané a končí v Českých Budějovicích, v terénu funguje pod logem velkého S od roku 2018.

„Zlatá stezka vytváří českou paralelu ke stejnojmenné německé síťi Goldsteig – Zlatá stezka, což je dálková turistická stezka v Bavorsku, která je nejdelší trasou v Německu. Obě trasy se vzájemně propojují a spojují se do unikátního a největšího systému pěších tras ve střední Evropě, který nabízí nekonečné možnosti výletních variant,“ informovala mluvčí kraje Eva Mertlová. Zatímco na české straně má S v logu Zlaté stezky červenou barvu, na bavorské straně je žluté. 

Radní Plzeňského kraje schválili projektový záměr dalšího rozvoje stezky a uzavření partnerské dohody s bavorským protějškem Tourismusverband Ostbayern. Schváleno bylo také předfinancování a kofinancování výdajů projektu. Novým cílem projektu je fyzické prodloužení Zlaté stezky do Karlovarského kraje a Horních Franků, kde se spojí česká a německá větev a dojde tak k ucelení cestní sítě.

„Dalším rozšířením turistické nabídky je zaměření na jednodenní návštěvníky, rodiny s dětmi, nebo turisty, jež tráví dovolenou na jednom místě a podnikají v rámci své dovolené výlety paprskovitě. Snahou je pracovat s návštěvností regionu tak, abychom pomohli místům, která jsou známá a v sezóně přehlcená turisty tím, že přesměrujeme nabídku do neobjevených či ne úplně známých lokalit,“ vysvětluje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka (STAN).

Tyto lokality jsou podle slov radního Picky pestré nejen tím, že se zde nachází mnoho přírodních atraktivit, ale ožívají tady i staré tradice, řemesla a kultura. „V takových místech vzniknou nové okruhy a ty půjdou po stopách řemesel a tradic, které nebyly dosud veřejnosti příliš představovány. Je to například krajkářství, školství nebo těžba a zpracování nerostných surovin,“ doplňuje Libor Picka. V rámci okruhů napojených na Zlatou stezku vznikne v terénu i doplňková infrastruktura, která jednotlivá řemesla představí hravou a kreativní formou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Zlatá stezka, turistické trasy, prodloužení Zlaté stezky, Šumava, Český les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Silovský

No osobně bych si toto přál , protože já už od roku 2020 už jsem zdolával právě od samého Pomezí Česka a Německa až po dnešní dobu do Bělé sice to bylo jenom po zhruba skoro třech letech protože dřív to nebylo možné ale zažil jsem na této krásné stezce měnící se počasí i když na naše poměry docela krásné , a zhruba mi zbývá už jenom 65,3 km do Chodové Plané abych měl tu tu krásnou stezku za sebou jinak přeji vám ať se vám daří .

Sobota, 5. srpna 2023, 19:16Odpovědět

Zlatá stezka je unikátním systémem pěších tras procházejících přes dva kraje, Šumavu i Český les. Chystá se její prodloužení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.