Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Velký sešup, dříve býval Plzeňský kraj nejlepším místem pro život, teď je až osmý ze 14

Zatímco v prvním ročníku výzkumu organizace Místo pro život Plzeňský kraj zabodoval, nyní se ocitl ve spodní části tabulky. Výsledky vychází z dat z nezávislých zdrojů a z průzkumu mezi obyvateli. Porota i veřejnost například ocenila velké množství zeleně a vysoko se Plzeňský kraj umístil také v kategorii Občanská spokojenost a tolerance. Naopak kritiku sklidil kraj za nízký počet zařízení pro seniory a velkou produkci odpadu.

Vítězem posledního ročníku průzkumu se stala Praha, druhou příčku obsadil Královehradecký kraj a třetí Vysočina. Plzeňský kraj skončil až na osmém místě.  V úplně prvním ročníku v roce 2011 přitom Plzeňská kraj zvítězil. Na pomyslném stupni vítězů se pak objevil ještě pětkrát.

Kladně organizátoři hodnotí vysoký podíl zeleně ku zastavěné ploše, který je v Plzeňském kraji dokonce nejvyšší v republice. Pozitivní hodnocení obdržel kraj také za vysoký počet zubařů v přepočtu na 1000 obyvatel. Jako další plusy vyplynul z výzkumu velmi nízký podíl nezaměstnaných či velmi nízký počet nehod na jeden kilometr silnic. Plzeňský kraj obdržel taktéž kladné hodnocení v oblasti nabízených volnočasových aktivit, a to ať už jde o knihovny nebo počet sportovních oddílů.

ANKETA: Oznámkujte život v Plzeňském kraji (jako ve škole)

Celkem hlasovalo445 čtenářů

Překvapivě vysoko se Plzeňský kraj ocitl v kategorii Občanská spokojenost a tolerance, kde skončil druhý. Zde se započítává například vysoká volební účast i počet cizinců, kterých je podle průzkumu v Plzeňském kraji 54 na 100 obyvatel.

V oblasti ekologie Plzeňský kraj pokulhává

Průzkum jako negativum opakovaně zmiňuje, že Plzeňský kraj má nejvyšší produkci odpadu v přepočtu na obyvatele, a přitom jen velmi málo obyvatel recykluje. Analýza zmiňuje také nízkou kapacitu čističek odpadních vod v přepočtu na obyvatele. Dalším palčivým problémem je vysoký počet dětí na jednu třídu základní školy a fakt, že vysoké procento žáků předčasně opouští střední školy. Dlouhodobým problémem je pak nedostatek zařízení pro seniory.

Srovnávací výzkum Místo pro život mapuje kvalitu života obyvatel v jednotlivých krajích České republiky. Výzkum veřejnosti nabízí možnost dlouhodobě sledovat stav jejich regionu a jeho vývoj. Výsledky srovnávacího výzkumu motivují a inspirují státní správu i samosprávu, nevládní organizace, podnikatele i občany, a vedou tak ke zlepšování podmínek ovlivňujících kvalitu života. Mnohdy důležitější než hmotné statky je pro řadu lidí fungující občanská společnost, vzájemný mezigenerační respekt a tolerance rozdílných názorů. Organizátoři projektu Místo pro život se snaží také na tyto hodnoty poukázat a upozornit na jejich důležitost.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Visit Pilsen

Štítky průzkum spokojenosti, nejlepší místo pro život, místo pro život, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Nečas

A s gigafaktory bude hůř.

Sobota, 1. července 2023, 07:57Odpovědět

Velký sešup, dříve býval Plzeňský kraj nejlepším místem pro život, teď je až osmý ze 14  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.