Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Plzeň plánuje do ledna 2026 stavbu stovek nových městských bytů. Další byty vzniknou po opravě v městských domech

Stovky zcela nových bytů plánuje vybudovat město Plzeň. Vedle toho se budou rekonstruovat i další byty v městských domech, které jsou aktuálně ve špatném stavu. Vedení města dále jedná se soukromými investory o výstavbě zhruba 1500 nových bytů v nejbližších letech, z nich část by mohla být městských. Do rekonstrukcí, ale i výstavby plánuje město investovat stovky milionů korun.

Celkem 160 svých bytů, jejichž technický stav neumožňuje pronájem, zrekonstruuje do konce roku 2026 město Plzeň. Současně do tohoto termínu postaví 144 zcela nových bytových jednotek v několika domech ve vybraných lokalitách. Dalších 401 bytů pak radnice rozestaví či alespoň pro ně zajistí projektovou dokumentaci. „Do konce roku 2026 zajistíme 304 městských bytů, z toho 160 díky rekonstrukci. Stavět budeme například na Světovaru, v Křimicích, Červeném Hrádku, Malesicích i jinde. Vedle toho pracujeme na projektech tak, abychom v roce 2026 měli v ruce projektovou dokumentaci pro dalších 401 nových bytových jednotek, případně, aby už u některých probíhala výstavba,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

Nové i opravené byty by měly sloužit občanům města Plzně jako součást takzvaného dostupného bydlení, které je především určeno pro nejohroženější skupiny, jako jsou senioři, matky samoživitelky nebo například mladé rodiny či osoby s hendikepem.

„Nejvíce nových bytů vznikne na Světovaru, kde připravujeme stavbu bloku domů pod názvem Světovar A5 a Světovar E se 40 a 34 byty. Dispozice těchto bytů budou zejména 1+kk a 2+kk. Světovar A5 má být hotov do června 2026, Světovar E do prosince 2026. Kromě toho na Světovaru připravujeme projektovou dokumentaci na zástavbu bloku A1-A4, kde se počítá se zahájením výstavby 68 bytů a prodejny do roku 2026. Budou o velikosti 1+kk, 2+kk a 3+kk. Všechny domy budou mít zajištěnu kapacitu na parkování,“ říká Světlana Budková (STAN), radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení

Další nové byty vzniknou v Červeném Hrádku přestavbou kulturního domu, půjde o 18 malometrážních jednotek s dispozicí 1+kk a 2+kk o podlahové ploše 30 až 45 metrů čtverečních, hotovo má být do června 2025. Tyto byty budou sloužit zejména pro seniory a mladé lidi. „Dále v Malesicích bude vystavěn takzvaný Nový Šuferajn s 11 byty do června 2025, v ulici Průkopníků v Křimicích pak 14 nových bytů do září 2026. Zde počítáme s využitím dotací z operačního programu IROP-ITI. Celkem 17 bytů vznikne i v Kreuzmannově ulici na Zátiší,“ doplnil Pavel Bosák.

Desítky bytů město zrekonstruuje a opraví do ledna roku 2026 ve svých domech v ulicích Tylova, Na Jíklace, Bolzanova, Resslova, Thámova, Tělocvičná a ve Smetanových sadech. Například v Korandově ulici se počítá do ledna 2024 s rekonstrukcí tří domů s 39 byty a mateřskou školou.

Plzeňská radnice loni dokončila svůj největší bytový projekt za posledních 17 let. Lokalita Zátiší se rozprostírá na ploše čtyř hektarů kolem ulic Línská a Kreuzmannova. Nově tam vzniklo 18 třípodlažních domů se 179 byty pro seniory, mladé rodiny či osoby s hendikepem. Projekt přišel město na více než 369 milionů korun, přičemž ho radnice hradila výhradně ze svého rozpočtu. Jednalo se o jeden z největších městských projektů v ČR. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stavba roku Plzeňského kraje

Štítky nové byty, stavba bytů, městské byty, rekonstrukce bytů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň plánuje do ledna 2026 stavbu stovek nových městských bytů. Další byty vzniknou po opravě v městských domech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.