Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Srnce uvěznila kovová mříž dveří v areálu nedaleko centra Plzně. Záchrannou akci spustila zastupitelka města

Stará kovová vrata uvěznila dospělého srnce, který se pokusil protáhnout mříží. To se mu ale nepodařilo a bez okamžité pomoci člověka mu hrozila trýznivá smrt. Událost se stala v areálu DEPA v Plzni Doudlevcích, což je obydlená zástavba v širším centru města. Srnce naštěstí našla svědkyně, která okamžitě zorganizovala záchrannou akci.

Na srnce ve smrtelné pasti jako první přišla plzeňská městská zastupitelka Kristýna Nachtmann Švédová (ODS), která okamžitě informovala záchrannou stanici živočichů, ale také městskou policii, která už má s podobnými zásahy bohaté zkušenosti. Než ale přijeli na místo záchranáři, bylo potřeba vyděšené zvíře uklidnit.

„Nutno říci, že vyndat dospělého srnce z tohoto typu oplocení vyžaduje určitou fyzickou zdatnost, zručnost a zkušenosti. Kolega a člen Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DES OP) Petr Kokoška má naštěstí v této oblasti bohaté zkušenosti ještě z doby, kdy jako řadový strážník fungoval a jezdil u odchytové jednotky Městské policie Plzeň. Jen díky tomu a duchapřítomnosti i rychlosti všech zúčastněných se podařilo srnce z vrat vyprostit, převézt do naší speciální ohrady pro tyto případy a následně i téhož dne po konzultaci s veterinárním lékařem vypustit,“ popsal zásah Karel Makoň ze spolku DES OP.

Perfektně odvedený zákrok ohodnotil i veterinář a konstatoval, že díky rychlému zásahu se zvíře nestihlo vážně poranit, ve své podstatě vyvázlo bez vážnějšího zranění a mělo by to venku zvládnout. V těchto případech totiž zásadní roli hraje hlavně čas a stres! Podaří-li se zvíře na místě uklidnit, není-li úplně stresováno lidmi a všeobecnou panikou či snahou pomoci za každou cenu. Následně je rychle a odborně vyproštěno a převezeno do odpovídajícího chovatelského objektu, nemusí to vždy skončit pro zvěř fatálně.

To ovšem platí jen v případech, kdy zvíře nemá po nehodě trvalé následky, rozsáhlá a devastující vnitřní zranění a další manipulace s ním, třeba i v dobrém úmyslu, mu nezpůsobuje takový stres a následky, které už většinou hraničí spíše s jeho týráním, než záchranou!

Hodně lidí si určitě otázku, jak se vlastně srnec do areálu DEPO dostal? „Spárkatá zvěř poměrně hodně migruje, zejména samci se dost často přesouvají na jiné lokality. Odchyt srny v těchto místech a v zástavbě není nic mimořádného, jelikož většina zvířat se do města z okrajových částí dostane například při řece, kolejích, anebo silničních koridorech. Výjimkou nebyl asi ani tento nádherný trofejní kus, který musel přijít po břehu řeky Radbuzy,“ dodal Makoň.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto G. Černá, DES OP

Štítky uvězněný srnec, záchranná akce, záchrana srnce, DES OP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srnce uvěznila kovová mříž dveří v areálu nedaleko centra Plzně. Záchrannou akci spustila zastupitelka města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.