Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vystoupejte na Falkenstein a užijte si magickou atmosféru nejdivočejšího pralesa Bavorského lesa a Šumavy

Stačí překonat na Šumavě česko-německou hranici v Železné Rudě - Alžbětíně, projedete Bavorskou Železnou Rudou a zažijete nezapomenutelné dobrodružství! Vedle toho, že vystoupáte na slavnou horu Sokolí kámen (Falkenstein 1315 m n. m.), vypravíte se na trek skutečnou divočinou a úžasným pralesem, který nemá obdoby. Uvidíte skály, vodopády i prastaré lesní velikány. Plzeňská Drbna vás zve na další šumavský výlet z německé strany hranice, kde se rozprostírá Bavorský les.

Jako výchozí našeho výletu si zvolte maličkou obec Zwieslerwaldhaus, která se nachází pouhých 11 kilometrů od hranice v Bavorské Železné Rudě ve směru na Zwiesel, hlídejte si odbočku vlevo, která je dobře vyznačena. Ve Zwieslerwaldhausu najdete několik parkovišť, dvě hlavní jsou bezplatná. A pak už stačí najít u parkoviště hlavní turistický ukazatel, na kterém jsou vyznačené trasy vedoucí nejen na vrcholek Falkensteinu, ale i na treky v okolí. Doporučujeme vystoupat nejkratší trasou, která je značená symbolem „tisu.“ Zpátky vás pak zavedeme jinou trasou značenou symbolem borůvky. Celý okruh má asi 18 kilometrů. Ale můžete samozřejmě i pro sestup zvolit stejnou a tedy nejkratší trasu.

Z osady Zwieslenvaldhas se dáte nejprve po široké cestě Schulerweg, z níž po 500 metrech odbočíte vlevo do lesa cestou označenou zmíněným symbolem tisu (Eibe). Ta nejkratší trasa na Falkenstein je dlouhá 4,3 km a překonává převýšení 600 metrů. Vede přes přes skalnatý vrchol Malého Falkensteinu (1190 m n. m.), který si také rozhodně nenechte ujít. Už odtud si totiž můžete poprvé vychutnat nádherný výhled. O dalších 15 – 20 minut později pak vystoupáte na samotný vrchol Velkého Falkensteinu.

Cesty nahoru, lemované nejstaršími lesy, patří mezi nejkrásnější na Šumavě. Lokalita bývala kdysi sporným územím mezi Bavorskem a Čechami. Na svahu Falkensteinu roste také tis (Alte Eibe), jehož věk odhadují odborníci na 1000 let. Od vrcholového kříže je nádherný výhled na okolí Zwieselu a vrcholy Bavorského lesa - Velký Javor, Ostrý, Svaroh či Roklan. Když si uděláte fotku u vrcholového kříže a dosyta si vychutnáte výhled do široké krajiny, určitě zaznamenáte obrovské množství uschlých jehličnatých stromů v oblasti Bavorského lesa.

Štamgasti chodí pěšky na Falkenstein třikrát týdně

Rozhodně doporučujeme navštívit restauraci nově postavené horské chaty, která vyrostla před třemi lety na místě původních chaty z roku 1932. Vedle skutečně výborného jídla i piva si můžete užít výhled do údolí z terasy restaurace. Prohlédněte si i interiér, kterému vévodí obří okno o rozměru 6 x 3 metry. Když budete mít štěstí, sednete si ke stolu hned u tohoto obřího okna a můžete se kochat. Obsluha v restauraci je česko-německá. Pivo a jídlo si můžete objednat u sympaťáka a velkého profíka Honzy Vítka, který vám také ochotně poskytne spoustu cenných informací.

Až k chatě těsně pod vrcholek Falkensteinu se dá vyjet po značených cyklotrasách i na kole, což uvítají zejména čeští cyklisté. Musejí však počítat s náročným stoupáním a sklonem místy přes 10 procent. Chata pak nabízí vedle restaurace i celou řadu pokojů na ubytování. I když vede k chatě silnice, využít ji mohou pro cestu automobilem výhradně jen její zaměstnanci. Všichni hosté si sem musí vystoupat hezky po svých.

Uvnitř restaurace jsme při naší sobotní návštěvě zastihli u velkého stolu společnost asi 12 postarších štamgastů hrajících karty, mezi nimiž nechyběly ani ženy. Jejich civilní oblečení ostře kontrastovalo se sportovním oblečením ostatních hostů. „Štamgastem se zde stává jen ten, kdo sem vystoupá minimálně třikrát týdně. Jde o obyvatele okolních obcí,“ vysvětluje s respektem k domácím hostům Honza Vítek, zatímco nám servíruje na stůl panáky s místní speciální pálenkou, kterou máme na účet podniku.

Zpáteční cesta vás provede divokým pralesem

Pokud se necítíte být zdatní na obtížnější delší zpáteční cestu, můžete se vrátit na výchozí parkoviště po stejné trase značené symbolem tisu. Pokud si chcete užít opravdový prales, vydejte se do Zwieslerwaldhausu oklikou po trase značené borůvkou (Heidelbeere). Borůvková cesta je výrazně delší (8,6 km) než cesta tisová, ale nebudete litovat. My jsme při naší první cestě také nelitovali a příroda, kterou jsme procházeli, nám skutečně očarovala. Při sestupování z příkré hory budete v přítmí hustého porostu míjet obrovské skály, tlející kmeny padlých velikánů po vichřicích a kůrovcových kalamitách z posledních let. Budete se prodírat vysokým kapradím. Cesta vás dovede k nádhernému vodopádu a dál dojdete k plavební nádržce na potoce s roubenou útulnou na hrázi, kde opustíte hustý prales. Odtud už bude dál pokračovat po dobře schůdné cestě až zpátky na parkoviště.

Pokud pobýváte v Železné Rudě nemusíte pod Falkenstein přijíždět autem, ale můžete jít pěšky po zelené značce přes Debrník a Ferdinandovo údolí. Na prvním rozcestí za hranicí je dobré se vydat ostře vlevo po cyklostezce č. 7 a 50. Z Železné Rudy je to na vrchol 10 km s převýšením 600 metrů. Sestoupit se dá některou z popsaných cest do Zwieslerwaldhausu.

FOTOGALERIE: Trek na Velký Falkenstein

Úterý, 20. června 2023, 20:45

Plavební nádrž pod pralesem
Plavební nádrž pod pralesem

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Šumava, Bavorský les, Falkenstein, Železná Ruda, Bavorská Železná Ruda, pěší túra, pěší výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vystoupejte na Falkenstein a užijte si magickou atmosféru nejdivočejšího pralesa Bavorského lesa a Šumavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.