Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Provaz ošklivě zaškrtil na hnízdě nohu malého čápa. Mládě bohužel vážné zranění nepřežilo

Ne vždy se podaří, že záchrana zraněného, nemocného i jinak ohroženého živočicha dopadne dobře. A to i přes veškerou poskytnutou odbornou péči. Smrtí bohužel končí příběh mláděte čápa ze Staňkova na Domažlicku, které ve svém hnízdě doplatilo na fatální zranění nohy, způsobené provázkem.

„Jedna žena sledující přímý webový přenos hnízdění čápů bílých ve Staňkově nám telefonicky oznámila, že díky kameře na hnízdě si všimla, že jedno ze dvou mláďat má problém a je pravděpodobně zamotáno do provázku. Kolega Radek Zeman byl na hnízdě ani ne za dvě hodiny od telefonátu. Mládě mělo na pravé pánevní končetině výrazný otok, způsobený zaškrcením končetiny cizím tělesem těsně nad patním kloubem,“ popsal problémy mladého čápa šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

I když otok končetiny vypadá děsivě, mělo by se vše velice rychle zhojit a končetina vrátit do původního stavu. Mláďata čápa v tomto věku rostou každý den a na nohy se zatím nestaví. Navíc odloučení z hnízda od rodičů by léčbě ani mláděti jednoznačně neprospělo. Mládě proto zvířecí záchranáři po uvolnění zraněné končetiny ponechali na hnízdě.

Experti ze záchranné stanice se k hnízdu vrátili o deset dní později, aby mláďata okroužkovali a zkontrolovali zdravotní stav zraněného čápa. Zjistili, že mládě s původně provazem zaškrcenou končetinou je na tom velmi špatně. Noha deformovaná, zakrnělá a tkáň i kosti odumřely.

Experti kontrolovali čapí hnízda a kroužkovali mláďata. Narazili i na extrémně bojovnou samici s ostrým zobákem

Na první obhlídku části sledovaných čapích hnízd na území Plzeňského kraje vyrazili experti z plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP). Našli na některých hnízdech vajíčka, ale i vylíhnutá mláďata. Některá z nich už...

„Bylo jasné, že mládě na hnízdě bez nohy nemá šanci a že bude třeba ho z hnízda sundat a rozhodnout o jeho další existenci. To se také stalo. Druhý den bylo mládě po konzultaci s veterinárním lékařem utraceno. Bohužel i takovéto případy se stávají a je důležité se soustředit hlavně na prevenci, než následné tlachání na sociálních sítích, které bohužel provází téměř všechna čapí hnízda, kde jsou nainstalovány kamery,“ dodal k případu Karel Makoň.

Ohodnoť článek

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky čáp bílý, čápi, sledování čápa, čapí hnízdo, zraněný čáp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provaz ošklivě zaškrtil na hnízdě nohu malého čápa. Mládě bohužel vážné zranění nepřežilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.