Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Obří malby umělců z festivalu Wallz opět rozzáří i vybarví nevzhledné a šedé plochy plzeňských objektů

Zase o něco barevnější, pestřejší, veselejší a zcela jistě i mnohem hezčí bude od příštího týdne město Plzeň. Už po čtvrté se totiž uskuteční oblíbený festival Wallz a do Plzně přijedou uznávaní umělci světového street artu. Svými velkoplošnými díly vyzdobí fasády budov, zdí i celých ulic. Od 19. do 23. června se tak z města stane obří galerie, v níž diváci budou moct nahlížet umělcům pod ruce přímo při práci.

Vedle úspěšně zavedených tvůrců velkoplošných maleb jako je Mattia Campo, Pauser, Obic, Patrik Hábl, Dante či umělecká dvojice ZEBU se letos na festivalu představí také Pavel Dušek se svými betonovými reliéfy. Jejich díla se během týdne objeví například na bývalé jídelně na Jateční ulici nebo na boční stěně budovy Waldorfské školy na Husově náměstí. Umělci vyzdobí také soukromý objekt bývalých garáží na nábřeží řeky nebo panelový dům v Sokolovské ulici. Celková plocha letošních maleb přesáhne 2500 metrů čtverečních.

„V součtu všech ročníků festivalu sbírka plzeňských muralů překročí rozměr jednoho hektaru a stane se tak jednou z největších v ČR. Samotný festival zpestří také bohatý doprovodný program. Ve čtvrtek se uskuteční veřejný graffiti jam na zeď Fakultní nemocnice Bory a v pátek oficiální zakončení festivalu v DEPO2015, kde proběhne vernisáž doprovodné výstavy, představení děl, která během festivalu vznikla, i graffiti workshop pro děti,“ říká jeho kurátorka festivalu Wallz Kristýna Jirátová.

„Veřejný prostor města patří především jeho obyvatelům. Je to tedy prostor, se kterým se musí neustále pracovat a je třeba ho stále zlepšovat, a to nejen technicky a uživatelsky, ale také esteticky. Umění k městu patří od pradávna, pouze jeho projevy se skrze staletí mění. Stejně tak se za pár desítek let proměnily i projevy graffiti a street artu. Proto je základem přípravy úspěšného projektu nejen citlivý výběr lokalit, ale také kvalitní kurátorský výběr umělců,“ vysvětlila Jirátová.

FOTO: Plzeň se díky festivalu WALLZ mění v obří umělecké plátno, podívejte se nově vznikající díla

Někde už je téměř hotovo, jinde umělci už pomalu a jistě finišují. Řeč je o třetím ročníku festivalu Wallz, který patří mezi největší v republice. Plzeňané budou moci na několika dostupných lokalitách obdivovat díla špičkových streetartových...

Street art se díky festivalu Wallz stal samozřejmou součástí veřejného prostoru města. Samotnými Plzeňany začal být vnímán jako respektovaná a oblíbená možnost kultivace veřejných prostranství. Během čtyř ročníků festivalu vzniklo na čtyři desítky lokalit s velkoplošnými malbami od světových tvůrců. Jejich mapa má pak potenciál stát se po vzoru velkých měst, jako je například Vídně, vyhledávaným turistickým lákadlem.

Cílem festivalu je podle organizátorů obohatit a zušlechtit veřejný prostor a zároveň přiblížit tvorbu nejlepších současných umělců široké veřejnosti. „Objekty určené pro malby vybíráme zejména s ohledem na jejich význam pro okolí a způsob, jakým ho ovlivňují. I malá změna podoby například technického objektu uprostřed sídliště může mít stejnou hodnotu pro danou lokalitu, jako malba na fasádu panelového domu,“ doplňuje slova kurátorky programový ředitel pořádající instituce DEPO2015 Jan Štěpán.

„Plochy pro realizace vytipovávají organizátoři festivalu ve spolupráci s městem, městskými obvody a dalšími veřejnými institucemi. „Hlásí se nám ale také sami majitelé domů nebo předsedové Společenství vlastníků jednotek. Tento zájem ze strany veřejnosti nás opravdu těší a věříme, že festival Wallz kultivaci města opravdu pomáhá,“ dodal Štěpán.

Kde budou vznikat jednotlivá díla? 

Z veřejného open callu vzešla i jedna z největších realizací letošního Wallzu – boční stěna panelového domu na Sokolovské ulici, na níž se momentálně nachází reklamní poutač. Ten překryje dílo významného českého umělce Patrika Hábla. Výtvarník, který se ve venkovním prostoru proslavil především muraly s motivem vodopádů, tentokrát vzdá poctu svému zesnulému bratrovi, rovněž významnému malíři Renému Háblovi, jehož motiv obrazu pro plzeňskou realizaci využije.

Z veřejné výzvy vzešla také plocha boční fasády Waldorfské školy na Husově náměstí, kterou svou typickou malbou plnou jasných barev a radostné, uvolněné kompozice povznese výrazný český umělec Tomáš Junker aka Pauser. Dalším objektem, který na festival přihlásili sami jeho majitelé je obytný dům v Raisově ulici. Na stěně jeho zadního traktu se objeví barevně přitažlivá, mírně iluzivní, geometrická malba německého umělce Infra, který je výrazným představitelem berlínského hnutí Tape That.

Velkoplošnou realizací na průčelí budovy bývalé jídelny na rohu Jateční a Doubravecké ulice naváže italský umělec Mattia Campo Dall´Orto na loňské dílo výtvarníka Chemise z boční zdi sousedního pavlačového domu. Stejně jako Chemis i Dall´Orto ve své tvorbě využívá prvky realistické malby a je pro něj důležitý dialog s prostorem, historií i místní komunitou. Bezesporu nejrealističtější pojetí muralu letošního Wallz vytvoří na zdi bývalých garáží na nábřeží Radbuzy naproti DEPO2015 významný gruzínský pouliční umělec Dante. Jeho tvorba je inspirována především faunou a místy až parafrázuje rukopisu starých mistrů.

Další technické stavby, které se díky festivalu dočkají obměny jsou technický objekt na Chrástecké ulici, kde mladý Rakušan Jakob der Bruder vytvoří mural vtipné směsice klasického graffiti, příběhů postav, symbolů a odkazů na životní prostředí, a objekt distribuce ČEZ na křížení ulic Brněnská a Sedlecká, kde svůj otisk zanechá Jakub Uksa aka Obic, writer pracující s geometrickou abstrakcí a čistotou formy.

Geometrií jsou ve své tvorbě ovlivněni i Lynn Lehmannová a Dennise Gärtner, berlínské duo, které tvoří pod uměleckým pseudonymem ZEBU, a český výtvarník Lukáš Kladívko. První jmenovaní vytvoří nástěnnou malbu pro budovu TJ Slavoj. Druhý zmíněný autor, Lukáš Kladívko, dostal za úkol popasovat se s boční fasádou budovy přímo sousedící s věznicí Bory. Malba, která zde vznikne, ponese název „Jsi v noci i ve dne.“

Ohodnoť článek

Foto DEPO 2015

Štítky Wallz, street art festival, mural, velkoplošné malby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří malby umělců z festivalu Wallz opět rozzáří i vybarví nevzhledné a šedé plochy plzeňských objektů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.