Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Experti kontrolovali čapí hnízda a kroužkovali mláďata. Narazili i na extrémně bojovnou samici s ostrým zobákem

Na první obhlídku části sledovaných čapích hnízd na území Plzeňského kraje vyrazili experti z plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP). Našli na některých hnízdech vajíčka, ale i vylíhnutá mláďata. Některá z nich už bylo možné okroužkovat. Někde byla bohužel mláďata uhynulá. V jednom případě se průzkumníci setkali i s tuhým odporem čapí matky bránící své potomky před vetřelci a skončilo to krvavým zraněním.

„Do terénu jsme vyrazili s kolegou Milošem Paiskerem. Lokality, komíny a umělé hnízdní podložky, které kontrolujeme, jsme většinou dělali v rámci projektu druhové ochrany DES OP přímo my, nebo jsme je převzali. Jako vždy jsme začínali na Tachovsku v Chodové Plané. Tady na komíně v objektu prodejny hutního materiálu pana Václava Marka se letos malých čápat nedočkají. Na hnízdě stál dospělý jedinec, ale v hnízdě nebyla ani vejce, ani žádná mláďata,“ informoval Karel Makoň.

Planá u Mariánských Lázní zase drží historický rekord největšího počtu hnízd čápů bílých na území města. „Za posledních 30 let jsme evidovali sedm hnízd, přičemž pravidelně byla vždy tři až čtyři obsazena. Letos mají v katastru obsazena hnízda celkem čtyři, přičemž při kontrole na komíně bývalého lihovaru seděl dospělý čáp jakoby na vejcích anebo malých mláďatech. Ve Hřbitovní ulici na naší podložce a dvorku u Jiřího Korony zahřívala samice zatím čtyři vajíčka. Komín bývalé nemocnice je již několik let bez hnízda a stejně dopadly i Dřevařské závody a učňovské dílny u Nádraží,“ uvedl Makoň.

Na Karlíně, kde se loni hnízdo i s komínem zbouralo, se čápi usadili na poslední chvíli na náhradní umělé hnízdní podložce přímo v objektu firmy. Čapí pár má mláďata i na sloupu elektrického vedení na křižovatce pod nádražím v Karlíně II. „Zatímco energetici nemají s hnízdem zásadní problém, místní obyvatelé pod hnízdem se rozčilují, že je čapí rodina omezuje padajícími klacky a trusem. To v Boru u Tachova u Homolků, také kousek od nádraží, mají čápy rádi. Letos jsou oba dva rodiče kroužkovaní a z odečtu místních ornitologů Karla a Růženy Machačových víme, že oba dva ptáci jsou původem ze sousedního Německa,“ řekl šéf spolku DES OP.

Na čapí mláďata netrpělivě čekají i ve Starém Sedlišti, kde se spolku podařilo čápy z funkčního sloupu elektrického vedení spolu s energetiky a Plzeňským krajským úřadem přesunout na náhradní hnízdní podložku v roce 2014. Bohužel v Sedlišti ze záběru z dronu ornitologové zjistili, že čerstvě vylíhnutá mláďata na hnízdě uhynula.

„Přesun hnízda z funkčního sloupu na náhradní podložku jsme realizovali v roce 2014 i v Brodu nad Tichou. Tam se tehdy zastupitelstvo dohadovalo tak dlouho, až čápy zachránil pan Jiří Bernas, který si nechal sloup postavit na své zahradě u rodinného domu. Od té doby má čápy na svém pozemku a i letos se v Brodu mohou radovat z minimálně dvou mláďat na hnízdě. Na hnízdě a komíně v Tachově u pracovního úřadu jsme letos čápy nepotvrdili, ale v Halži je po letech zase mají,“ radoval se Makoň. Velké překvapení čekalo v objektu bývalé výrobny oken, kde na sloupu byla léta neobsazená hnízdní podložka. Celkem tři pěkná velká mláďata kroužkoval Miloš Paisker přímo na hnízdě.

Mláďata Milda kroužkoval i na komíně u pily Hošťka – Tisová. Tady měl co dělat, aby se dostal na hnízdo přes jeho poměrně vysokou a vybočenou hranu. Čápi každý rok hnízdo přistavují a nejvíce do strany, kudy se na hnízdo dostávají ornitologové.

Bojovná samice bránila mláďata a zle útočila zobákem

„Na nejbojovnější samici jsme narazili v Poběžovicích. Na hnízdní podložce pod čerpací stanicí odmítla dobrovolně opustit hnízdo s mláďaty a kolega Miloš než okroužkoval tři mláďata, dostal dvě rány zobákem do pravé ruky. Zatímco první krvácení se podařilo obvazem zastavit poměrně rychle, druhý úder do kloubu na ukazováku pravé ruky si vyžádal lékařské ošetření a antibiotika,“ líčil divoký útok Makoň.

V Poběžovicích dále experti zjistili, že hnízdo na komíně bývalého zahradnictví by si zasloužilo rekonstrukci a snížení. Ideální by bylo celé hnízdo přesunout na samostatný sloup vedle, tak aby se na něj dalo vylézt a snáze kontrolovat i udržovat. Snížení hnízda je nutné i na umělé hnízdní podložce v Ohůčově, kde v mateřské škole mají čápi minimálně čtyři mláďata. Dostat se na ně bude problém, jelikož hnízdo je opět hodně vybočené nad přístupovou lávku. V Koutě na Šumavě přihlížel jeden z rodičů kroužkování mláďat ze sousedního komína prodejny potravin. V Domažlicích jsou ještě mláďata malá a s kroužkováním se musí tak dva týdny počkat.

Skvěle proběhlo i kroužkování mláďat čápa v Příchovicích na Plzeňsku. „Další hnízda čápů nás teprve čekají. Velkou radost máme z dění v Dešenicích na Klatovsku kde se letos podařilo instalovat novou a nejmodernější hnízdní podložku pro čápy bílé v kraji. Jsme rádi, že se přesun čapího páru z funkčního sloupu elektrického vedení vydařil a že se čápi na nové hnízdní podložce aktuálně starají o tři malá mláďata,“ dodal Karel Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP, J. Nový

Štítky čapí hnízda, kroužkování mláďat, obhlídka čapích hnízd, DESOP, Karel Makoň, záchranná stanice živočichů, ekologický spolek, ochrana ptactva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti kontrolovali čapí hnízda a kroužkovali mláďata. Narazili i na extrémně bojovnou samici s ostrým zobákem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.