Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Lidé mohou rozhodnout o nové podobě Papírenského parku. Za poslední roky ho odpadky zaneřádili bezdomovci

, aktualizováno 6. června 2023, 12:08

O nové podobě Papírenského parku v Plzni na Slovanech budou rozhodovat i samotní občané. Prostřednictvím dotazníku teď mohou vzkázat architektům, jaké prvky by v revitalizovaném parku rádi uvítali a co by v parku chtěli dělat. Architekti pak nejlepší nápady zpracují do návrhu revitalizace parku. V posledních letech nevyužívaný park zarostl náletovými dřevinami, začali se tam stahovat bezdomovci a drogově závislí, kteří tam nahromadili haldy odpadu.

„Zajímá nás názor obyvatel Plzně, ať již těch, kteří do Papírenského parku chodí, nebo i těch, kteří se mu naopak vyhýbají. Rádi bychom se dozvěděli, co se jim na parku líbí i to, proč ho nenavštěvují, zda za to může například nižší pocit bezpečí. Jejich odpovědi vyhodnotíme a necháme podle nich architekty zpracovat studii na revitalizaci této části plzeňských Slovan. Tu představíme letos v říjnu veřejnosti, která se k ní bude moci opět vyjádřit,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Papírenský park je ve vlastnictví soukromého majitele a nebyl mnoho let udržován. Město Plzeň má v nájmu pouze jeho malou část, o níž se stará. „Snahou města Plzně je obyvatelům zpřístupnit celý prostor parku a proměnit ho v příjemné místo – městský park, který bude odpovídat současným požadavkům obyvatel Plzně na odpočinek a relaxaci. Probíhají jednání, aby se celý park stal majetkem města Plzně. První důležitý krok k přeměně parku se uskutečnil na přelomu minulého a tohoto roku, kdy byl celý park uklizen a byly odstraněny náletové a nebezpečné dřeviny,“ informovala Hana Josefová z tiskového oddělení magistrátu.

Papírenský park v Habrové ulici vznikl po roce 1884, kdy se tam v blízkosti jedné továrny postavila vila rodiny Piettů. Následně se založil i poměrně rozsáhlý park. Vila s parkem spolumajitele a ředitele plzeňské papírny patřila k nejvelkoryseji pojatým továrnickým sídlům v Plzni. Rodinou Piettů byla užívána až do začátku první světové války. Nyní je celý park v soukromém vlastnictví.

Poté, co v roce 2004 ukončila plzeňská papírna provoz, není řádně udržovaný. Menší část území vedle 89. mateřské školy Plzeň v Habrové ulici je veřejnosti přístupná, zbývající téměř dvě třetiny území z celkové plochy přesahující jeden hektar jsou oplocené a zarostly náletovými dřevinami. V parku se nachází jezírko. Nedaleko něj je žulový památník válečným obětem. Vila továrníka Piette, kde dlouhá léta sídlila závodní jídelna s kuchyní a knihovna národního podniku Západočeské papírny, byla zbořena v roce 2008.

Dotazník lze vyplnit až do 23. června 2023. V elektronické podobě ho zájemci najdou na webových stránkách druhého plzeňské obvodu umo2.plzen.eu nebo ZDE. Veřejnost bude se studií revitalizace Papírenského parku seznámena 12. října 2023 v kulturním centru Papírna.

Během 17 let park značně zpustl

Přibližně od roku 2004, kdy ukončila provoz plzeňská papírna, není park řádně udržován a pustne. Po dlouhých letech bez údržby park zarostl náletovými dřevinami. Původní parkové solitérní stromy obklopují semenáče lípy, dubu, lísky, vrby, javoru, olše, jilmu, buku i smrku. „V porostech byly vybrány, označeny a ponechány jen perspektivní sazenice stromů, které mají potenciál být v budoucnu hlavními dřevinami parku. Většina objemných vyvrácených stromů, stejně jako poražené kmeny nebezpečných dřevin, bude ponechána na místě. Poslouží jako přirozené biotopy například pro brouky,“ informovala letos v lednu Lucie Davídková ze Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP). Na vyčištění parku a na probírky dřevin vyčlenila SVSMP tři miliony korun, Do doby finální realizace kompletní revitalizace zůstane z důvodu bezpečnosti Papírenský park nadále oplocený a veřejnosti nepřístupný. 

Ohodnoť článek

Foto Správa městského statku města Plzně

Štítky Papírenský park, revitalizace parku, park na Slovanech, dotazník, bezdomovci zaneřádili park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé mohou rozhodnout o nové podobě Papírenského parku. Za poslední roky ho odpadky zaneřádili bezdomovci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.