Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Přejděte ze Šumavy přes hranici do Bavorského lesa a zažijte neobyčejný výlet plný úchvatných výhledů i putování skalním městem

Už jste byli na Šumavě desetkrát na Velkém Javoru, na Poledníku, na Luzném, Ostrém, Falkensteinu nebo na Roklanu a hledáte nový cíl pro váš jednodenní výlet? Vypravte se jen pár kilometrů přes hranici na německou stranu do Bavorského lesa na Velký a Malý Riedelstein. Projděte se po hřebeni Kaitersberg a rozhodně nebude litovat. Čekají vás naprosto úchvatné výhledy i dobrodružná cesta skalním městem a výstupy na vrcholky mnoha různých skal.

Velký Riedelstein (1132 m n. m.) je mohutná hora na hřebene, který míří z Velkého Javoru k severozápadu k lázeňskému městu Bad Kotzting. Jako výchozí bod pěší asi 11 kilometrů dlouhé túry si zvolte parkoviště v sedle Eck u hotelu pod sjezdovkami u malého lyžařského střediska Riedelstein. Za parkovné za osobák zaplatíte dvě eura. Z Plzně přes přechod Svatá Kateřina u Nýrska tam dojedete asi za 1,5 hodiny, vzdálenost je 88 km, tedy podobně jako do Železné Rudy.

Z parkoviště vyrazíte po cestě značené červenobílými pruhy nebo symbolem Zlaté stezky. Čeká vás převýšení asi 300 metrů. Nejprve vystoupáte mnoha zatáčkami kolem dřevěné lesní kaple až přijdete po cestě vedoucí nádherným smíšeným lesem k vyhlídkové skále na Kleiner Riedelsteinu (1042 m). Ten si rozhodně nenechte ujít i když k němu musíte odbočit z hlavní cesty u ukazatele asi 250 metrů. Na vrcholku skály na vás čeká úžasná designová dřevěná lavice, ze které je skvostný výhled do údolí. Hned vedle se nachází ještě jedna „adrenalinová“ lavička přímo nad hlubokou propastí. Na ni si ale troufnou jen odvážnější turisté, kteří se musí při vstupu na ni jistit instalovaným lanem.

Tento výlet vznikl ve spolupráci s knižním vydavatelstvím Starý most a jeho publikaci Kudy na šumavské vrcholy

Když si užijete výhledy, můžete po cestě pokračovat ke skále Velkého Riedelsteinu, na jejímž vrcholku stojí šestimetrová kamenná věž z roku 1909. Jde o památník básníka a spisovatele Maximiliána Schmidta (1832-1919). V roce 1890 založil Bavorský turistický spolek, o pět let později zorganizoval v Mnichově první folklorní krojovaný průvod v rámci Oktoberfestu, který se pořádá dodnes. Z vrcholové skály je rozhled téměř kruhový, částečně je však zastíněný špičkami stromů.

Po bíločerveně značené stezce budete pak dál pokračovat na úchvatný hřeben Kaitersberg, na jehož konci je pak turisticky hojně navštěvovaná horská chata Kotztinger Hutte postavená v roce 1929. Pokud vás neláká posezení na terase u piva a dalšího občerstvení, můžete si trasu zkrátit asi o necelý kilometr. A vychutnáte si nejen procházku po celém hřebeni Kaitersberg, který je významnou lezeckou oblastí známou i českým horolezcům. Nachází se zde více než 200 cest všech stupňů obtížnosti dlouhých od 10 do 40 metrů. Na vrcholek celé řady skal můžete vystoupat bezpečně i bez horolezecké výstroje. Máte také ideální příležitost sledovat při akci mnoho lezců.

Poznejte krásu méně známé šumavské hory, udělejte si výlet na Schwarzeck vysoký 1235 metrů

Chcete si pročistit hlavu a vyrazit do podzimní přírody na parádní výlet na Šumavu? A nebaví vás chodit na profláknutá místa, plná dalších turistů? Máme pro vás ideální tip! Stačí jen přejet hranici do Bavorska a můžete zdolat nádhernou, ale pro...

Kromě okrajových skal budete v této oblasti procházet i územím přezdívaným Kouřové roury. Jde o malé skalní město tvořené několika věžemi a skalními bloky. V období třicetileté války se zde prý ukrývali obyvatelé ze vsí v údolí. Kouř z ohnišť, stoupající mezi skalami, jim dal jejich současné jméno Rauchröhren. V tomto exponovaném území vede několik značených odboček. Určitě se vyplatí navštívit všechny. Každá vás po několika desítkách metrů přivede na nějaké krásné a zajímavé místo. V oblasti je zakázáno kempovat, stavět stany a rozdělávat oheň. Zpátky je třeba vrátit se po stejné cestě na parkoviště. A tento výlet si určitě zamilujete! Můžete si na místě ovšem zvolit i jiné trasy, výběr je veliký.

FOTOGALERIE: Výlet na Riedelstein

Pondělí, 5. června 2023, 22:38

Malý Riedelstein
Malý Riedelstein

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Šumava, Bavorský les, Riedelstein, Kaitersberg, pěší túra, pěší výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přejděte ze Šumavy přes hranici do Bavorského lesa a zažijte neobyčejný výlet plný úchvatných výhledů i putování skalním městem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.